Алкохолът има над 200 негативни последствия за здравето
Секция: Здраве
17 Август 2024 11:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Алкохолът има над 200 негативни последствия за здравето

/КРОСС/ Алкохолът не е здравословен - дори и в умерени дози. До този извод стига Германското дружество за прехрана в най-новото си становище, наречено "Алкохолът е психоактивна дрога". Затова препоръката на експертите гласи: само нула промила носят сигурност, пише Deutsche Welle.

Опасностите са различни

"Количество алкохол, което да не носи рискове, няма", констатират експертите, като посочват, че и малките дози могат да повишат риска от заболявания, инциденти и наранявания. Общо са идентифицирани над 200 негативни последствия за здравето.

В дългосрочен план алкохолът не само носи заплаха от зависимост - той може да причини и заболявания като рак (най-вече рак на гърдата и рак на дебелото черво), заболявания на сърдечно-съдовата система, увреждания на храносмилателния тракт, диабет, както и разграждане на когнитивните способности, Алцхаймер и други дементни отклонения.

Не повече от две чаши вино седмично

Тези, които все пак консумират алкохол, трябва да избягват големите количества и т.нар. запои, като това се отнася предимно за младите хора. "Децата, младежите, бременните и кърмачките трябва да избягват какъвто и да било алкохол." Както посочва АРД - за да стигнат до тези изводи, експертите са анализирали множество проучвания по темата.

Все пак определени дози могат да бъдат класифицирани като по-малко рискови - като например една до две чаши вино или пък 1-2  бутилки бира седмично. За умерена се смята консумацията на до пет малки чаши вино или два литра бира. Оттам нататък всичко влиза в зоната на риска, а този, който иска да го избегне, просто трябва изцяло да се откаже от алкохола, пише германската обществено-правна медия.

Тя отбелязва и, че консумираните в Германия количества са повече от два пъти по-високи от средните в световен мащаб, във връзка с което са необходими по-нататъшни усилия за повишаване на обществената съзнателност.