Кой не трябва да пие кафе – зависи от генетиката
Секция: Здраве
28 Август 2024 10:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кой не трябва да пие кафе – зависи от генетиката

/КРОСС/ Кой не трябва да пие кафе? Революционно изследване сочи, че има хора, за които е гентично обусловено да не могат да пият кафе, защото не е полезно за тях. Оклазва се, че пиенето на кафе е наследствен навик, който носи определен генетичен багаж. Кафето с кофеин е психоактивно вещество, отбелязва д-р Сандра Санчес-Ройдж, доцент в медицинския факултет на Калифорнийския университет в Сан Диего, катедра „Психиатрия". Тя е една от международната група изследователи, които сравняват характеристиките на консумацията на кафе от базата данни на 23andMe с още по-голям набор от записи в Обединеното кралство. Тя е кореспондиращ автор на изследването, публикувано наскоро в списание „Невропсихофармакология". д-р Хейли Х. А. Торп е водещ автор на статията.

Торп от Катедрата по анатомия и клетъчна биология, Училището по медицина и стоматология „Шулич" към Западния университет в Онтарио, обяснява, че екипът е събрал генетични данни, както и данни за броя на самостоятелно консумираните кафета, за да състави геномно асоциативно проучване (GWAS).

Идеята е била да се направят връзки между гените, за които е известно, че са свързани с консумацията на кафе, и чертите или състоянията, свързани със здравето.

„Използвахме тези данни, за да определим областите в генома, свързани с това дали някой е по-вероятно или по-малко вероятно да консумира кафе", обясни Торп. „И след това идентифицирахме гените и биологията, които биха могли да са в основата на консумацията на кафе."

Д-р Ейбрахам Палмър (Abraham Palmer) също е водещ изследовател на статията и професор в медицинския факултет на Калифорнийския университет в Сан Диего, катедра „Психиатрия". Той казва, че повечето хора са изненадани, че има генетично влияние върху консумацията на кафе.

„Имахме сериозни основания да подозираме от по-ранни статии, че има гени, които влияят върху това колко кафе консумира човек", каза той. „И така, не бяхме изненадани да открием, че и в двете кохорти, които изследвахме, имаше статистически доказателства, че това е наследствен признак. С други думи, конкретните генни варианти, които наследявате от родителите си, влияят върху това колко кафе е вероятно да консумирате."

Кой не трябва да пие кафе?
Санчес-Ройж каза, че генетичното влияние върху консумацията на кафе е първият от два въпроса, на които изследователите са искали да отговорят.

„Вторият е нещо, което любителите на кафето много искат да научат", каза Санчес-Ройж. „Дали пиенето на кафе е добро или лошо? Свързано ли е с положителни резултати за здравето или не?"

Отговорът не е категоричен. Проучването на групата за геномни асоциации на 130 153 участници в изследванията на 23andMe, базирани в САЩ, е сравнено с подобна база данни на Биобанката на Обединеното кралство, включваща 334 649 британци, и разкрива последователни положителни генетични асоциации между кафето и вредните последици за здравето, като затлъстяване и употреба на наркотици.

Положителната генетична асоциация е връзка между конкретен генен вариант (генотип) и конкретно състояние (фенотип).

Обратно, отрицателна генетична асоциация е очевидно защитно качество, възпрепятстващо развитието на дадено състояние. Констатациите стават по-сложни, когато става въпрос за психиатрични състояния.

Предизвикателства при сравняването на данни и културни различия
„Погледнете генетиката на тревожността, например, или биполярната и депресията: В набора от данни на 23andMe те са положително генетично свързани с генетиката на приема на кафе", казва Торп. „Но в Биобанката на Обединеното кралство се наблюдава обратният модел, при който те са отрицателно генетично свързани. Това не е това, което очаквахме."

Освен размера на порцията и разделението на кофеиново/безкофеиново кафе, проучванията не отчитат различните начини на сервиране на кафето.

„Знаем, че във Великобритания като цяло предпочитат разтворимото кафе, докато мляното кафе е по-предпочитано в САЩ", каза Торп. „А след това има и фрапучино", добави Санчес-Ройж, визирайки американската тенденция да се приема кафе, заредено със захарни добавки.

Генетични и екологични взаимодействия
Санчес-Ройж изтъкна, че кафето се предлага в различни форми, от разтворимо до фрапучино, и се консумира на фона на културни норми, които се различават на различните места. Човек с даден генотип може да има съвсем различен фенотип, живеейки във Великобритания и в САЩ.

„И това всъщност ни казват данните", каза тя. „Защото за разлика от височината, при която поведението ви няма много общо с нея, поведението ви и изборите, които правите във вашата среда, се проявяват по различни начини. Така че взаимодействието между генотипа и околната среда усложнява картината."

Източник: ScyTechDaily/Превод: SafeNews