Министър Тахов с участие на форума „Бранд България - защита на българското земеделие и храни“
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Декември 2024 17:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Тахов с участие на форума „Бранд България - защита на българското земеделие и храни“

/КРОСС/ Министърът на земеделието и храните Георги Тахов, д-р Давид Сукалински - заместник- министър на икономиката и индустрията, ще вземат участие във форума „БРАНД БЪЛГАРИЯ - ЗАЩИТА НА БЪЛГАРСКОТО ЗЕМЕДЕЛИЕ И ХРАНИ".

Форумът ще се проведе на 12 декември 2024 г. в гр. София, „Гранд Хотел Милениум София", зала „Нютон" от 10:30 ч.

Организатор на форума е медия "Стандарт" в партньорство с Министерство на земеделието, Министерство на икономиката и индустрията, БАБХ, КЗП, Националният браншови съюз на хлебарите и сладкарите, Асоциацията на месопреработвателите в България, Асоциация на млекопреработвателите в България, Национална лозаро - винарска камара.

Във форума участие ще вземат представители на политическите сили, работодателски и браншови организации, производители, преработватели, търговци, научни и академични среди.

18-тото издание на коледния форум от кампанията „Да! На българската храна" поставя акцент върху постигнатите резултати в сектора на земеделието, агробизнеса и хранително-вкусовата промишленост и визията на властта за 2025 година.

Сред основните теми на дискусията е ролята на аграрния сектор в българската икономика, нуждата от инвестиции в сектора, включително в напояване. На преден план са защитата и развитието на устойчивите марки, които правят разпознаваем Бранд България и дават тласък за развитието на регионите чрез винен, кулинарен и селски туризъм.

Сред темите на форума, които са акцент е липсата на напояване и засушаването, които през отиващата си вече година се превърнаха в причина за ниски добиви и застрашиха оцеляването на редица култури.

Липсата на кадри и вноса на работна ръка също е въпрос, който в последните години се очерта като отделен проблем за хранително-вкусовия и земеделски бранш. Как да се мотивират младите, на които се разчита да се съхрани вековната българска традиция и поминък, през годините отличавали България сред другите държави, ще разберем от академичните и научни среди и бизнеса.

От тях ще чуем и какъв ефекта от прилагането на модерните технологии и изкуствения интелект в производството.

Новата визия на европейското земеделие, която следва да бъде реализирана през следващите години и мястото на България в нея, е тема която е от съществено значение за бъдещето на родното производство.

По дългогодишна традиция в коледното издание на „Да! На българската храна", за 18-та по ред година ще бъдат връчени годишните награди, които през 2024 г. ще бъдат за всички онези брандове, устояли на предизвикателствата на времето и запазили автентичните бълграски вкусове и продукти - символ на българщината.