Трима българи в битка с разхищението на храна
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Декември 2024 09:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Трима българи в битка с разхищението на храна

/КРОСС/ Според доклад на ООН 17% от храната в магазините, домакинствата и ресторантите отива директно в кофата за боклук. Изхвърляйки храна, похабяваме и огромни количества вода, земя, енергия и човешки труд.

Трима българи, са приели за своя кауза да намалят количествата храна в боклука.

„Изхвърляме страшно много храна. По последни данни на Евростат за 2022 година 93 килограма на човек се озовават в боклука. По-страшното е, че половината от тази храна идва от домакинствата", твърди Биляна Константинова.

По думите й причина за това разхищение е, че сме разглезени. „По-дългият е, защото сме свикнали да възприемаме, че имаме храна в неограничено количество, че е достъпна по всяко време, във всеки сезон, защото не планираме добре. Защото сме безхаберни какво имаме в хладилника си, какво слагаме на масата си и какво купуваме. Не оползотворяваме добре хранителните продукти, а лед това и остатъците", подчерта тя.

За да се преборят с прекомерното изхвърляне на храна, преди 6 години се създават сайт. "Там има лесни рецепти - идеи за ястия, които могат да се приготвят вкъщи. И всеки може да си създаде списък за пазаруване, да изчисли, колко ще му струва всичко, колко ще може да сготви с купеното и какво ще може да направи с остатъците", обясни Мила Кръстева.

По думите й с инициативата покупките се планират лесно и така храната, която изхвърляме, е по-малко.

Георги Николов подчерта, че „храната, която остава - може лесно да се спаси". „Хранителните продукти, които изостават в хладилника - ние за по-кратко наричаме остатъци. Но те са с не по-малко хранителни свойства. Това че има парче от едно или друго... то може да се вложи в ястие, което да е неочаквано вкусно", категоричен е той.