Засилени проверки на храните преди празниците. За какво да внимаваме
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Декември 2024 08:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Засилени проверки на храните преди празниците. За какво да внимаваме

/КРОСС/ Заради предстоящите празници - Рождество Христово и Нова година - от Агенцията по безопасност на храните започнаха засилени проверки в цялата страна. Инспекторите ще извършват проверки във всички търговски обекти - от производствените бази до магазините за продажба на дребно. За какво ще следят инспекторите и за какво да внимават клиентите при покупка на месо, млечни продукти и други хранителни продукти?

Под специални наблюдения ще бъдат заведенията за хранене, борсите и коледните базари.

Засилените проверки започнаха от 12 декември и ще продължат до 3 януари. При проверките следим структура и оборудване в обектите - специализирани магазини за месо, производствени предприятия, обекти за хранене, коледни базари. Следим как е доставена храната, как се съхранява, срокове на съхранение и как се предлага, каза пред БНТ д-р Илияна Митева, главен инспектор в ОДБХ-Бургас. Според думите й най-честите нарушения, наблюдавани през годините, са предлагане на храни с изтекъл срок на годност и неправилно съхранение на храните. Все още при тази акция няма наложени санкции.

Д-р Митева посъветва потребителите да следят за няколко неща при избора на месо за трапезата.

Характерно за свинското месо е да бъде бледорозово, телешкото - по-тъмно червено, да има лека коричка на засъхване, плътно, еластично, мастната тъкан трябва да бъде бяла. Маркировката на българското месо е синя.

Да е изложено в хладилна витрина, да е от регламентирани производители", подчерта експертът от ОДБХ-Бургас.