Какво традиционно се поставя на коледната трапеза
Секция: ЛЮБОПИТНО
21 Декември 2024 16:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Какво традиционно се поставя на коледната трапеза

/КРОСС/ Трапезата за Бъдни вечер е много специална - тя е една от тритe кадени вечери. Те са на Игнажден, или Бъдни вечер (в зависимост от региона), в навечерието на Васильовден и в навечерието на Йордановден. Това обяви в предаването „Тази събота" етнологът Анелия Овнарска.

Нечетният брой ястия на трапезата за бъдни вечер са символ на незавършеност - да има движение, да има плодородие. Срещат се в отделни региони и трапези с 12 ястия - боря на месеците в годината, уточни етнологът.
Хората в миналото са слагали най-доброто произведено през годината. Хлябът се прави от най-бялото брашно, а обредните питки са три.

Анелия Овнарска изброи трите вида хляб. Първият хляб е за празника, нарича се божи хляб, светец и т.н. Той е без специална украса - само с едно кръстче, но в него се слага парата. Вторият хляб пък има изключително богата украса - върху него се изобразяват селскостопанския двор, хората, животните, класовете на нивата, ралото. Третият вид обреден хляб за Бъдни вечер са колаците за коледарите - те са специалните гости в тази нощ.

„Много е навлязло в нашето ежедневие, че питката трябва да е содена. В традицията има два вида - квасен хляб и пресен хляб. Когато е за празник, обикновено хлябът е с квас, особено за Бъдни вечер, защото трябва да се надигне - да порасне, да се удвои, да предизвика това така желано плодородие", уточни Овнарска.

бТВ, „Тази събота"