Има все повече захар в евтините храни
Секция: Здраве
25 Януари 2025 14:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Има все повече захар в евтините храни

/КРОСС/ Все повече добавена захар в най-евтините продукти - за този проблем алармира асоциацията FoodWatch. Проучването е направено във Франция и засяга над 400 храни, в които човек не би очаквал да открие захар. Вероятно никой не би се замислил, че в кутия грах, пакет сухари, майонеза или гуакамоле може да открие добавена захар и то в сериозни количества, но е факт.

Екипът на френската асоциация, която работи и в други европейски страни, изследва 12 хранителни категории. Проучването се прави в пет големи вериги супермаркети в страната, които обаче имат магазини и извън Франция. Накратко, анализът показва, че колкото по-евтин е даден продукт, толкова повече е добавената захар в него. И ако искате да се храните по-здравословно, трябва да избирате по-скъпите стоки. За ролята на захарта в тях - разказваме сега.

Наричат я "бяла отрова". И ако в миналото захарта е била достъпна само за елита, то години след това се превръща в бърз източник на енергия за работниците в новия индустриализиран свят. Захарта се съдържа естествено в определени храни и употребата и в умерени количества може да бъде полезна, но бялата захар добавена в почти всичко, с което се храним, кара ума и тялото ни да страдат.

"Предлаганата храна в магазините днес е твърде сладка. Захар може да откриете в почти всички продукти - не само в сладките, но и в солените. Намира се в консервираните зеленчуци, в пиците, в замразените продукти, в сосовете и подправките. Това е феномен, който здравните експерти осъждат", посочва мениджърът на компанията Одре Морис.

Морис е част от екипа на потребителската организация FoodWatch. Тяхно проучване разбуни духовете във Франция и повдигна много въпроси. "Анализирахме повече от 460 продукта в 12 хранителни категории, в които не би трябвало да открием добавена захар. Не говорим за бонбони, сладоледи или сладкиши, а за консервирани зеленчуци, песто, майонеза - в солени храни. Проблемът е, че в тези дванадесет категории най-евтините продукти системно съдържат повече захар от най-скъпите, което означава, че при ограничен бюджет за храна, в супермаркета не може да направите избор за здравето си", допълва той.

Според него обяснението има няколко хипотези. "На първо място, захарта е евтина суровина, която ще направи икономии в производствените процеси. Тя е подобрител на вкуса, сгъстител, консервант. И освен това - защото имаме навик за сладост. В продуктите се добавя захар от години. Потребителите са свикнали да имат този вкус и го търсят", казва още той.

А търсеното определя предлагането. Петте най-евтини консерви с грах съдържат средно 43% повече захар от петте най-скъпи. 417% повече захар има в опаковките с майонеза на ниска цена, а най-евтините сухари са с 24% по сладки от по-скъпите.

На въпроса дали проучването се отнася само за Франция или има марки продукти, които се разпространяват на европейския пазар, Одре отговаря: "Проучването ни е проведено в основните френски супермаркети. Не можем да направим заключение, че тази практика съществува и в други европейски държави, нито че продуктите, които се продават във Франция се предлагат със същите рецепти в други страни. Но супермаркетите от нашето изследване продават същите продукти и на други места в Европа", твърди Морис.

Гарантира ли ни по-скъпото - по-добро качество и как потребителя трябва да реагира? На този въпрос Одре отговаря: "Когато пазарувате с ограничен бюджет може да бъдете внимателни за количеството захар, посочено върху етикета, но ако не може да си позволите да купите най-скъпия продукт, от същата категория, за съжаление нямате избор."

Food Watch инициира гражданска петиция, която събира хиляди последователи във Франция. Реакция последва и от френското здравно министерство. "Затова ние призоваваме за гражданска и медийна мобилизация, която ще принуди политическите и икономически лидери да действат", казва още той.