За какво е полезна канелата
Секция: ЛЮБОПИТНО
25 Януари 2025 15:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
За какво е полезна канелата

/КРОСС/ Канелата произхожда от кората на канелово дърво, което расте главно в Шри Ланка, Индия, Китай и Виетнам. Тя се използва от дълго време в кулинарията и в медицината заради своите полезни свойства.

Канелата е известна със своите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които намаляват възпаленията в организма и подобряват имунната система.

Тя съдържа калий, магнезий и калций. Магнезият и калцият поддържат здравословния сърдечен ритъм.

Антиоксидантите в нея дори могат да се използват като естествен хранителен консервант.

Канелата също така може да помогне за контролиране на нивата на захар в кръвта и за подобряване на чувствителността към инсулин, успешно се бори с високото кръвно налягане, забързва метаболизма, нормализира лошия холестерол.

Въпреки ползите си, канелата може да има и някои противопоказания. Хората с алергия към канела трябва да я избягват. Също така консумацията на големи количества от нея може да доведе до нежелани странични ефекти като главоболие, гадене и дори повишаване на нивата на кръвната захар.

Преди да започнете да използвате канела като добавка към храната си или като лекарство, е препоръчително да се консултирате с лекар или нутриционист, за да се уверите, че това е подходящо за вас и че няма да имате нежелани реакции.