Кои са най-скъпите сирена в света
Секция: ЛЮБОПИТНО
02 Март 2025 19:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кои са най-скъпите сирена в света

/КРОСС/ На Сирни заговезни, когато българите поставят на трапезата сирене и баница със сирене, ще ви разкажем за най-скъпите сирена в света.

Започваме от Гурай Глас (Gorau Glas) - сирене, което се прави от краве мляко във ферма във Великобритания. Малко повече от 450 грама от продукта се продават за 40 долара.

Сиренето Бофор д'ете произхожда френска планинска област, а в Ню Йорк се продава за около 250 евро/кг. Произвежда се от краве мляко в ограничени количества през летните месеци. Сиренето е с богат, маслен вкус и леко орехов аромат.

Бито Сторико се приготвя от козе и краве мляко. Неговото зреене продължава десет години - една от причините цената му да достига 450 евро/кг. Сиренето е с твърда текстура и леко сладък послевкус.

Moose Cheese, или сирене от лос е с цена от 500 евро/кг. То се прави от мляко на американски лос, който може да бъде издоен само в периода от май до септември.

Качокавало Подолико е едно от най-популярните сирена в Италия и е с цена 350 евро/кг. Прави се от мляко на крави от породата Подолика, отглеждани в Южна Италия. Сиренето е с леко пушен вкус и еластична текстура.

Пуле е едно от най-скъпите сирена в света - с цена около 1000 евро/кг. То се прави от магарешко мляко, а животните живеят в защитена местност в Сърбия. Двадесет и пет литра мляко се използват, за да се направи един килограм сирене. Вкусът е сладникав, с лек солен финал.

„Златно сирене" - това е най-скъпото сирене в света. Към него са добавени ядливи златни люспи и струва повече от 2000 долара за 450 гр.

Може би се питате защо тези сирена са толкова скъпи? Причините са няколко - някои сирена се правят от мляко на редки животни, като лосове или магарета, което е трудно за добиване, други зреят в продължение на години, което увеличава разходите за производство, а някои сирена се произвеждат в малки количества, което повишава ексклузивността им.

бТВ, „Тази неделя"