„Вкусът на България“ продължава пътешествието из белоградчишкия край – тази събота от 11:00 ч.
Секция: ЛЮБОПИТНО
11 Април 2025 20:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Вкусът на България“ продължава пътешествието из белоградчишкия край – тази събота от 11:00 ч.

/КРОСС/  Тази събота, 12 април, от 11:00 ч. по bTV, „Вкусът на България" продължава своето пътешествие из вдъхновяващия белоградчишки край. Водещата Мария Жекова ще отведе зрителите в приказното село Средогрив - място, където легендите, родовата памет и автентичната кухня се преплитат в едно.

Местен пчелар и писател ще разкрие легендата за скритите съкровища на връх Бабу, както и трогателната любовна история между Яна и Средко - герои, за които се вярва, че са дали имената си на селата Яньовец и Средогрив. През неговите разкази ще оживее и една особена част от турлашката култура - тяхната житейска философия, която носи със себе си неподправена мъдрост и хумор.

В епизода ще стане ясно и как местните фамилии пазят и почитат родовата си памет, какви традиции съхраняват и какви тайни крие една от най-любопитните култури в района - изчезващият сорт „син компир". Зрителите ще научат и как той се е отглеждал в миналото, преди появата на колорадския бръмбар в България, и защо се смята за изключително полезен за здравето.

Майка и дъщеря ще дадат отговор на въпросите какво е „компировица" и защо „крем баницата" е повече от просто десерт, като споделят някои от любимите си семейни рецепти, съхранявани в стара тетрадка на цели 82 години. Именно тя ще отвори вратата към позабравения, но все така ценен „вкус на България".