Празник на местните растения и вкусове събра стотици в село Габрене
Секция: ЛЮБОПИТНО
28 Април 2025 15:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Празник на местните растения и вкусове събра стотици в село Габрене

/КРОСС/ На 26 април 2025 г. живописното село Габрене в подножието на планина Беласица се превърна в кулинарен и културен център на региона, като за трета поредна година беше домакин на Празника на габренската сарма от бутима. Събитието бе част от тридневния фестивал „Да се хванем за зелено в Подгорието", организиран от Сдружение „Биоматера" и Slow Food в България, с подкрепата на Института по биоразнообразие, местната власт и активната общност.

4000 сарми, 15 диви растения и традиция, съхранена от поколения

Специално за празника, жените от село Габрене предварително приготвиха над 4000 сарми, използвайки разнообразни диворастящи зелени растения - като лапад, спанак, киселец, левурда и разбира се, уникалната бутима (известна още като американски винобой). Тези традиционни ястия бяха предложени на гостите по време на събитието и се превърнаха в основен акцент в празничната програма.

Местните хора разпознават над 15 ядливи диви растения, които са неотменна част от кухненската култура на Подгорието. Тези знания се предават от поколение на поколение и бяха във фокуса на работилници, кулинарни демонстрации и разходки в природата, организирани в рамките на фестивала.

Фестивалът „Да се хванем за зелено" съчетаваше в себе си разходки по екопътеки, събиране и разпознаване на диви растения, изложби, културни прояви и дегустации на традиционни ястия. Посетителите се насладиха и на прочутата зелена баница, на живата музика, автентичните изпълнения на местни самодейни състави и неподправеното гостоприемство на хората от село Габрене.

Инициативата имаше за цел не само да представи автентичния вкус на габренската сарма, но и да подчертае значението на устойчивото използване на природните ресурси и съхранението на културното наследство на Подгорието. Както подчерта София Илкова от Сдружение „Биоматера", празникът е жива връзка между традиция, природа и общност. Габрене показа, че когато хората живеят в ритъм с природата, традициите не само се запазват - те се превръщат в мост между минало и бъдеще.