Заместник-министър Янчев: МЗХ ще продължи да подкрепя производителите на традиционни български продукти
Секция: БЪЛГАРИЯ
04 Май 2025 08:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Заместник-министър Янчев: МЗХ ще продължи да подкрепя производителите на традиционни български продукти

/КРОСС/  „Министерството на земеделието и храните ще продължи да подкрепя производителите на традиционни български продукти" - заяви заместник-министърът на земеделието и храните Янислав Янчев при откриването на първия Фестивал на българското сирене и млечните продукти „От пиле мляко", който се провежда на 3 и 4 май във Враца.

В рамките на първото издание на фестивала участват над 50 производители от цялата страна, които представят традиционни рецепти и специални млечни деликатеси. Те показват иновативни подходи за съхраняване на вкуса и качеството на българските продукти и спомагат за тяхната разпознаваемост на пазара.

Заместник-министър Янчев изрази увереност, че фестивалът ще се утвърди като ежегодно събитие с широка популярност и ще привлича многобройни посетители.

Според данни на МЗХ, през последните 2-3 години се наблюдава стабилен ръст на преработените количества мляко, както и на произведените млечни продукти. Производството на българско бяло саламурено сирене от краве мляко нараства с между 2% и 7% годишно, а на кашкавал - с между 9% и 19%. Ръстът при пресните сирена достига 16%-17%.

Положителните тенденции са резултат от промени в нормативната уредба, както и от активната подкрепа на МЗХ чрез информационни кампании и организиране на фермерски пазари.

По време на откриването бе припомнено, че вече над година и половина „Българско кисело мляко" и „Българско бяло саламурено сирене" са вписани в Европейския регистър на защитените наименования за произход.

Програмата на фестивала включва представяне на млечни продукти от краве, овче, козе, биволско, както и по-редки - от магарешко и кобилешко мляко. Посетителите могат да дегустират не само сирена и кисело мляко, но и вина, мед и традиционни сладка.

Ученици от Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство демонстрираха приготвянето на традиционни врачански ястия, сред които прочутата врачанска лютика.

В откриването на фестивала участваха още изпълнителният директор на ДФ „Земеделие" Ива Иванова, кметът на Община Враца Калин Каменов и народният представител Красен Кръстев.

Събитието се организира от Сдружение „Български традиционни млечни продукти" в партньорство с Община Враца и с финансовата подкрепа на Министерството на земеделието и храните.