Магарешкото и кобилешкото мляко са много полезни
Секция: ЛЮБОПИТНО
04 Май 2025 19:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Магарешкото и кобилешкото мляко са много полезни

/КРОСС/ Община Враца провежда за първи път фестивал на българското сирене и млечните продукти. В рамките на уикенда градът е домакин на десетки производители.

Трифон Георгиев (Тити) от село Бутан от десет години отглежда магарета и коне за добив на магарешко и кобилешко мляко. „Магаретата са изчезващ вид, а конете ги обожавам. Смятам, че българите сме чисти тракийци, произходът ни идва от конете и трябва да отглеждаме с уважение тези благородни животни", каза Георгиев за БТА. Той сподели, че магарешкото мляко е много полезно. „То е противоалергично, противобактериално, има много имуноглуболини, които помагат за всички видове кашлици, много минерали, витамини. Това го прави имунна бомба", добави Георгиев.

По думите му млякото е полезно е за изчистване на кръвоносните съдове. Кобилешкото мляко според него е много благодатно за костите. И двата вида мляко са диетични, не съдържат казеини и се консумират сурови.

Наташа Ангелова от село Соколица (Карлово) участва във фестивала с кумис - традиционна азиатска напитка, произведена от ферментирало кобилешко мляко.

„Това е лечебна напитка, която има противовъзпалителни свойства, прочиства стомашно-чревния тракт, съдържа пробиотици. След процеса на ферментация кумисът придобива и антибиотични свойства и подпомага лекуването на възпаления и лекуване на вътрешни рани, действа благотворно и на други заболявания", каза Ангелова. По думите й рецептата е специална и кумисът се приготвя от нейния баща. Семейството на Ангелова е от Киргизстан. Живеят в България от седемнадесет години. Във Враца бяха дошли с юрта. „Това са номадски къщи, сглобяват се и се пренасят. Тази е автентична, направена от моя баща", добави Ангелова.

Шеф Светлана Илиева представи пред публиката как се приготвят домашни бързи банички на тиган. Тя каза, че празникът е чудесен. „Българският вкус на млякото, сиренето, киселото мляко е незаменим и може да само да се гордеем с тях", добави шеф Илиева.