Заместник-министър Стефан Бурджев: Българското вино е на световно ниво
Секция: БЪЛГАРИЯ
09 Май 2025 21:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Заместник-министър Стефан Бурджев: Българското вино е на световно ниво

/КРОСС/ „Българското вино е на световно ниво и наградите от международни конкурси го доказват. Винопроизводството и българската национална кухня са елемент от икономиката, културата и бита ни." - това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Стефан Бурджев при откриването на фестивала „Дефиле Вино и гурме" в гр. Пловдив.

Той посочи, че подкрепата на Министерството на земеделието и храните за сектора ще продължи и приветства участниците и гостите на фестивала от името на министъра на земеделието и храните д-р Георги Тахов.

В Стратегическия план за развитието на земеделието и селските райони 2023-2027 г. е включена подкрепа в размер на 200 млн. лв. за винопроизводителите. В периода 16 октомври - 15 ноември 2024 г. е проведен прием по интервенция „Преструктуриране и конверсия на лозя" с бюджет 17,3 млн. лева. По интервенции „Инвестиции в лозаро-винарския сектор" и „Инвестиции в екологични съоръжения", също бе открит прием в периода 15 януари - 15 февруари 2025 г. с отделен  бюджет от 9,3 млн. лева.

На 11-то издание на фестивала „Гурме и вино" традиционни сортове като Мавруд, Гъмза, Димят, Мискет, Рубин и др. бяха представени от 40 винопроизводители и 16 производители в хранителния бранш.

В Пловдив са регистрирани 42 винопроизводителя, а за миналата година произведеното вино е 8 601 473 литра, от които 5 189 832 литра червени вина и 3 411 641 -  бели.

На събитието, организирано от Сдружение „Съвет по туризъм Пловдив", присъстваха кметът на Община Пловдив Костадин Димитров, областният управител проф. д-р Христина Янчева, председателят на Общинския съвет Атанас Узунов, проф. д-р инж. Христо Спасов - председател на дегустационната комисия от Университета по хранителни технологии, представители на Министерство на туризма, общественици, граждани и гости на града.