Българската баница със сирене в топ 100 на най-вкусните ястия
Секция: ЛЮБОПИТНО
10 Май 2025 17:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българската баница със сирене в топ 100 на най-вкусните ястия

/КРОСС/ Българската баница със сирене се класира на трето място в света измежду 100 различни ястия. Проучването е направено от Международния пътеводител за традиционни храни TasteAtlas по критерии като автентичност, вкус и традиции. На четвърто място е българската шопска салата, а веднага след нея на пето е овчарската.

"Трябва с мерак да се прави" - така според Донка Рашева става най-вкусната българска баница със сирене. За нея за нужни около 400 грама сирене, 6 яйца, печени кори за баница, малко олио, щипка сода за хляб. Нужни са не една, а две тави. В едната се сипва хладка вода с щипката сода и в нея се „къпят" корите.

"Тавата, в която ще слагаме корите, намазваме с 1-2 лъжици олио, за да може, след като я изпечем, да я обърнем върху две панички и да се задържи дебелината на баницата, да е пухкава", споделя тайните си Донка Рашева.

Така хем изтича излишната мазнина, хем запечената плънка задържа баницата здраво захваната за дъното. После изглежда малко по-лесно. Редуват се кори и плънка с малко олио докато тавата се изпълни. Тук обаче пак е време за майсторлък - отгоре баницата леко се прорязва и се полива със 7-8 супени лъжици от водата, в която са „къпани" корите, в които се разтваря последната плънка.

Майсторката на типичната за района налагана баница със сирене и печени кори си обяснява защо това българско блюдо е сред най-харесваните в света и изпреварва и гръцкото саганаки, и аржентинската проволета."Защото е по-пухкава, хранителна е, сочна е", твърди Донка.

Докато нашенската вкусотия е във фурната Донка прави заготовка за шопска и овчарска салата, които са след баницата съответно на почетните четвърто и пето място в света. Тя лично, като повечето хора от този регион, предпочита шопската пред овчарската салата.

Нова телевизия, „Събуди се"