Най-полезните риби за здравето
Секция: Здраве
11 Май 2025 19:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Най-полезните риби за здравето

/КРОСС/ Рибата отдавна е известна като суперхрана, богата на омега-3 мастни киселини, висококачествен протеин, витамини и минерали. Но не всички риби са еднакво полезни. Някои видове са по-богати на полезни мазнини, докато други съдържат по-малко живак и тежки метали, което ги прави по-безопасни за редовна консумация.

Ето кои са най-полезните риби, подредени в практична класация:

1. Сьомга (дивоуловена)

Изключително богата на омега-3 мастни киселини (EPA и DHA), витамин D, В12 и селен.


Защо е №1? Намалява риска от сърдечни заболявания, подобрява мозъчната функция и има противовъзпалителен ефект.


Избягвайте сьомга от развъдници - често е с по-високо съдържание на токсини.

2. Сардини

Малки, но мощни - съдържат омега-3, калций (защото се консумират с кости), витамин B12 и D.


Защо са в топ 3? Подходящи са за бременни и деца, тъй като съдържат минимално количество живак.


Чудесни в консерва, стига да са без добавена сол или олио.

3. Скумрия (атлантическа)

Мазна риба с високо съдържание на омега-3, белтъчини, витамин В12 и селен.


Избягвайте испанската и кралската скумрия (с високо съдържание на живак). Атлантическата скумрия е идеалният баланс между полза и безопасност.

4. Херинга

Богата на витамин D, омега-3 и антиоксиданти. Подходяща за подкрепа на костното здраве и имунната система.


Солената херинга, както я ядем в България, съдържа много натрий - консумирайте умерено.

5. Рейнбоу пъстърва

Отличен източник на протеин и омега-3, съдържа малко живак.


Често се отглежда в чиста сладководна среда и е подходяща за по-честа консумация. Избягвайте пърженето - най-полезна е печена или на пара.

6. Риба тон (в умерени количества)

Богата на белтъчини, селен и витамин B3.


Големите риби, като жълтоперестата или бялата риба тон, съдържат повече живак. Яжте я умерено - 1-2 пъти седмично, особено ако сте бременна.

7. Аншоа

Малки, но богати на калций, омега-3, витамин Е и селен.


Отличават се с минимален риск от токсини, защото са ниско в хранителната верига. Избирайте такива с ниско съдържание на сол.

Защо да ядем риба поне два пъти седмично?

Подобрява мозъчната функция и паметта;

Поддържа здраво сърце;

Намалява възпаленията;

Засилва имунитета;

Поддържа доброто настроение (омега-3 подпомагат баланса на невротрансмитерите).

Ако искате да се храните здравословно, рибата трябва да е редовна част от менюто ви - но избирайте умно. Малките мазни риби като сардини, скумрия и херинга, както и сьомгата и пъстървата, са сред най-добрите избори за дълголетие и добро здраве.