Кулинарни звезди от цял свят пристигат в Бургас, за да журират международните квалификации за Световната купа по паеля
Секция: ЛЮБОПИТНО
10 Юни 2025 20:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кулинарни звезди от цял свят пристигат в Бургас, за да журират международните квалификации за Световната купа по паеля

/КРОСС/ На 21 и 22 юни 2025 Морската градина в Бургас ще се превърне в кулинарна арена, където най-добрите майстори на паеля от цяла България ще се изправят един срещу друг в националните квалификации за световната купа по паеля - World Paella Day Cup. Събитието ще определи кой ще представя страната ни на световните финали във Валенсия през септември.

Световната надпревара ще се проведе за 8 - ми път в испанския град, а българин ще има възможност за втори път да се класира за финал, след като през миналата 2024 година, това направи Николай Тодоров - Ник. Тази година той е организатор на предстоящото шоу в Бургас, част от още по-мащабния фестивал на испанската музика, култура и кулинария „SOLE".

Състезанието обещава да бъде изключително оспорвано и вдъхновяващо, като арена на кулинарните битки ще бъде Експо център „Флора", в Морската градина на Бургас. Един срещу друг ще се изправят 8 от най-добрите майстори на Паеля-та в България, като организаторите издават, че между тях има и двама чужденци. Всички те трябва да приготвят авторска рецепта на испанското ястие, като изборът на продукти и технологията на приготвяне ще бъдат част от тайните на всеки участник.  След първия кръг, журито ще избере 4 - ма, които ще приготвят втора рецепта, а измежду тях ще бъде определен и победителят. Освен, че ще бъде провъзгласен за шампион на България, той ще представи страната ни във Валенсия на 20 септември.

За да бъде всичко честно и справедливо, организаторите са поканили международно жури, за да бъдат сигурни, че ще бъде избран действително най-подготвеният шеф готвач, който ще пътува за Испания. Сред специалните гости на събитието личат имената на:

Мигел Анхел Перес Алба - зам.-директор на VISIT VALÈNCIA и визионер в международния маркетинг с над 15 години опит. През последното десетилетие той играе ключова роля в популяризирането на Валенсия като световна туристическа и гастрономическа дестинация, отговарящ за изграждането на бранда Валенсия и световната промоция на туристическите продукти на града - от гастрономия и култура до медицински туризъм, спорт и круизи. Член е на борда на City Destinations Alliance и носител на престижни награди.

Шеф Джо Уилям Падия Кастро - световният шампион по паеля за 2024 г. и легендарен питмастър (майстор в приготвянето на барбекю) от Пуерто Рико. С над 20 години опит и множество международни отличия, Джо е сред най-уважаваните шефове в света на испанската и карибската кухня. Собственик е на Smoky Joe Caribbean Grill и е готвил в някои от най-престижните ресторанти в Испания.

Шеф Хорхе Алберто Кастеянос Родригес - наричан „готвачът на звездите" в Мексико, той е истински майстор в сливането на мексиканската и испанската гастрономия. Представял е страната си на най-престижните конкурси във Валенсия и е един от десетте най-добри паеля готвачи в света за 2024 г. Неговите рецепти са вдъхновени от семейната традиция и неговият основен стремеж е да предаде наученото на следващите поколения.

Шеф Габриела Исабел Гарсия Новак - една от най-отдадените и страстни представителки на испанската кухня. Работи с Рафа Маргос, основател и собственик на един от най-емблематичните ресторанти във Валенсия и собственик на марката „EL PAELLER". Тя е сред най-разпознаваемите посланици на традиционната паеля. С над десетилетие опит и неизчерпаема креативност, Шеф Габриела ще сподели ценни съвети и ще вдъхнови участниците със своя експертен поглед.

В журито ще участва и български топ готвач - шеф Андре Токев - един от най-разпознаваемите български готвачи с над 30 години опит в световната кулинарна сцена. Съчетава класически техники с модерни интерпретации, а страстта му към високата гастрономия го превръща в посланик на българската кухня по света, който сега ще има възможност да оцени световната кухня в България.

Участниците в журито ще се включат в рамките на SOLE фестивал и с множество кулинарни демонстрации и презентации. В събота, 21 юни, в една от залите на Експо център „Флора" ще се проведат мастър класове на тема испанска и средиземноморска кухня. Те ще бъдат представени от екип на Института по кулинарни изкуства във Варна, а именно:

Шеф Хю Бутен от Канада, който е изключително креативен и позитивен специалист с над 30 години опит, включващ както преподавателска дейност в кулинарни училища, така и работа като главен готвач в изискани хотели и ресторанти по целия свят.

Шеф Станислав Кубарев от Русия, също шеф-инструктор в Института по кулинарни изкуства. Той има над 15 години опит в кулинарната индустрия и се отличава с висока креативност и новаторско мислене. Винаги е готов да сподели своите знания и умения както със студентите си, така и със страстните любители на кулинарното изкуство.

Шеф Робин Виляреал от Филипините също ще демонстрира своите учения. Той е всеотдаен професионалист със забележителен опит в областите на кулинарното образование, планиране и създаване на менюта, както и в продуктово и бизнес развитие. Впечатляващият му опит в кулинарното образование включва позиции като Главен шеф-готвач, Су-шеф и Шеф-инструктор в международни кулинарни училища.

Мастър класовете ще бъдат безплатни, но със задължителна предварителна регистрация.

Организаторите обещават незабравима комбинация от вкус, страст и културен обмен - преживяване, което ще потвърди България на световната кулинарна сцена.

За да не пропуснете програмата - следете събитието във фейсбук: https://fb.me/e/4kpH8AHix