/КРОСС/ "Евростат" съобщи резултата от анализа на данните от индекса на ценови равнища за последните три години. Очертава се двойна тенденция: държавите с традиционно високи цени постепенно се доближават до средната стойност, докато страните от Централна и Източна Европа ускоряват конвергенцията си. България е с особено високи цени на ключови хранителни продукти като мляко, яйца, масла и мазнини.
Главният икономист от Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов посочи, че България е с най-ниско ценово равнище - малко под 60% от средното за ЕС.
Има големи различия в страните, в обичайно по-скъпите има относително леко поевтиняване. При нас пък има догонване - доходите растат по-бързо, а цените се доближават - с 4 пункта. При храните то е доста по-голямо - с около 9%. Услугите при нас обаче са доста по-евтини в сравнение с Европа. Стандартът в България е доста по-нисък, ако гледаме цените в еврово или доларово изражение - ние сме само 34% по-бедни от средния европеец. В България храните поскъпват по-бързо в последните три години. България харчи около 30% от приходите си, докато в ЕС са 18-20%. Но електроенергията за бита е доста по-евтина, отколкото при страните в Северна и Западна Европа, отбеляза Богданов в студиото на NOVA "Здравей, България".
Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН обясни, че при храните България е над 8% над средното за ЕС.
Имаме най-евтините ресторанти в Европа, но и най-ниската посещаемост. Имаме най-скъпите мляко и млечни продукти, като същевременно и най-ниската изкупна цена. А 60-70% от млякото, което консумираме, е внос. Българското е по-скъпо от вносното. Произвеждаме не повече от 20% масло, в сравнение с това, което произвеждаме, обясни той.