Какви са ползите от консумирането на люти чушки
Секция: ЛЮБОПИТНО
06 Юли 2025 11:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Какви са ползите от консумирането на люти чушки

/КРОСС/ Лютата чушка е част от българската кухня повече от век. Първите семена идват от Южна Америка и бързо се разпространяват по нашите земи. Днес сортовете са десетки - с различен вкус и сила. Александър Кюркиев е сред хората, които от години ги отглеждат професионално.

"Българинът винаги е имал интерес към лютото. То присъства на нашата трапеза дълги години наред. Откакто се помня - дядо ми, баща ми - винаги е имало люто у нас. Проблемът беше, че самото предлагане на люто е било много еднотипно", казва Александър.

Днес изборът е по-богат - от по-леки до много люти сортове. Грижата за тях не е лесна. Не всяка чушка понася климата тук.

"В България като цяло не е много лесно да се отглеждат различни сортове люти чушки, защото, както знаете, те идват от екзотични дестинации", обяснява Кюркиев.

Ползите от лютото са доказани. Капсаицинът - веществото, което люти, подпомага обмяната на веществата и има противовъзпалителен ефект.

Кюркиев казва, че лютото не трябва да е само изпитание за търпение.

"Лютото не е задължително - не трябва да бъде в количества, в които ще ни причини болка на рецепторите. Лютото може да се ползва под формата на разтворен каянски пипер или тинктури - по няколко капки сутрин с гореща вода, почти не се усеща при прием, но пък дава енергия", обяснява той.

Толерансът се постига с време.

"Толерансът към лютото при различни хора е различен, но той се изгражда с времето и с постоянство. Ако нещо ви е люто в момента, след един месец мога да гарантирам, че няма да ви е люто", казва Александър.

бТВ, „Тази неделя"