Тритикале – културата на бъдещето, създадена в Добруджа
Секция: Наука
12 Юли 2025 13:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тритикале – културата на бъдещето, създадена в Добруджа

/КРОСС/ Учен от Добруджанския земеделски институт обяви тритикалето за култура на бъдещето. Тя се ражда като ботаническа приумица, която съчетава пшеница с ръж. След повече от век селекция и човешка намеса, днес имаме отделен ботанически вид с изключително добра перспектива, както във хранително-вкусовата промишленост, така и в енергийната индустрия.

19 сорта тритикале са разработени в Добруджанския земеделски институт в продължение на над 60 години, но то си остава почти непозната култура у нас.

„Култура на бъдещето, защото съчетава в себе си всичко, което както потребителят, така и земеделецът търси в едно растение. От тритикале се получава превъзходен хляб, превъзходни питки могат да бъдат омесени, а де не казвам, че се получават и много вкусни козунаци! Независимо, че са малко по-тъмни, те са много по-вкусни!", казва селекционерът в ДЗИ - Генерал Тошево доц. Христо Стоянов.

Само няколко държави в с света го отглеждат по-масово - Полша, Германия, Канада и Аржентина. Но напоследък и наши производители проявяват интерес.

„Все по-често ме питат какво е тритикале и дали то може масово да бъде заето у нас в земеделските площи. То е една универсална зърнено-житна култура, която има дори по-голямо приложение и от хлебната пшеница", обяснява Стоянов.

Хлебопекарните качества на зърното го правят и ценна суровина за сладкарството.

„Има глутен, но той е по-различен, в по-малко количество е, отколкото в обикновената пшеница, по-щадящ е за организма. Продуктите от него са по-ценни в диети, по-ценни са за биопроизводство. То може да е носител на много по-висока добавена стойност, отколкото стандартните зърнено-житни култури", добави експертът.

Широко приложение има и в други индустрии.

„За производство на биоетанол, за производство на биогаз, на пластмаса от този биогаз впоследствие. Дори тази биомаса вече е обект на експорт, тъй като тя се цени много в Близкия изток за изхранване на животните, защото издържа малко повече, отколкото пшеничната биомаса", каза доцентът.

Освен това е предпочитан фураж  заради по-ниската себестойност и високото съдържание на протеини и аминокиселини.

„Тя отговаря точно на определението за устойчиво земеделие. Изисква по-малко препарати за растителна защита, необходими са  ѝ много по-малко торове, особено тези, които са химични. По-лесна е за отглеждане, отколкото обикновената пшеница. Обработките са по-евтини, а реколтата - по-добра", поясни Стоянов

По негови думи културата се справя прекрасно и на по-лоши почва, като дава за пример Добруджа, където между 800 и 1000 кг/дка зърно спокойно могат да се получат при спазване на препоръките за агротехника.

„Тритикалето има предимство и в най-сериозното предизвикателство, наложено от климатичните промени - сушата", категоричен е експертът.

Той разказа, че културата има една от най-дълбоките коренови системи и това ѝ позволява да извлича вода от много дълбоките почвени слоеве.

„Няма да спра да повтарям, че тритикале е една уникална култура, която все още не е намерила своето място в страната!", добави Стоянов.

Нова телевизия, „Събуди се"