Тайните на истинския зехтин
Секция: ЛЮБОПИТНО
13 Юли 2025 17:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тайните на истинския зехтин

/КРОСС/ Зехтинът се смята за едно от най-полезните масла в света.

В бутилката зехтин се крият милиарди полифеноли, които поддържат клетъчната мембрана еластична. Понякога обаче различното съдържание зад добре изглеждаща опаковка може да крие и много рискове.

Вносителят Славей Табаков следи пазара на маслиновия екстракт от години.

„Има доста продукти в мрежата, които имат едно обозначение - смес от масла, произход от Европейския съюз или производни държави. Това означава, че няма яснота откъде е плодът, тъй като маслиновото дърво реално е продукт, който се произвежда от една съставка и това е маслината", предупреждава Табаков.

Но се оказва, че и произходът невинаги гарантира автентично съдържание.

„Доста продукти се представят за екстра върджин, което е най-високата категория за маслиновото масло, а всъщност може да е смес от няколко вида масла. Може да е бленд от маслиново масло и слънчогледово олио. Важно е на опаковката да присъства сортът маслини. Също има и много видове сертификати като защитено наименование за произход", допълва вносителят на зехтин.

Висококачественото масло има ниска киселинност и стабилен мастен профил. Над 25° започва ускорена хидролиза и окисление.

„Хубаво е бутилката, когато става въпрос за стъклена бутилка, да е тъмна, тъй като основните неприятели на зехтина са светлината, топлината и кислородът, след като се отвори бутилката или опаковката", съветва още Табаков.

бТВ, „Тази неделя"