Най-подходящите храни за горещите дни – какво да хапваме и какво да избягваме
Секция: ЛЮБОПИТНО
19 Юли 2025 14:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Най-подходящите храни за горещите дни – какво да хапваме и какво да избягваме

/КРОСС/ Лятото има своите вкусове. С настъпването на юлските жеги апетитът се променя, хладилникът ни - също. Телата ни копнеят за лекота, свежест и хидратация.  Слушайте организма си. Ако ви се яде нещо студено, свежо и леко - вероятно това е правилният избор. А ако се чувствате тежки, подути и уморени - може би е време за промяна в менюто.

Ето какво да включим в менюто си, за да се чувстваме свежи, леки и заредени с енергия през летните месеци - и какво е добре да оставим за по-хладните дни:

Какво да ядем в жегите?

1. Сезонни плодове и зеленчуци - с цвят, вкус и вода

Диня, пъпеш, краставици, домати, тиквички, чушки, ягоди, праскови... Природата е мъдра - точно това ни дава, от което се нуждаем най-много. Те са богати на вода, витамини и фибри, които хидратират тялото и подпомагат храносмилането.

2. Студени супи - вкусна хидратация в чаша

Тараторът си остава лятна класика, но опитайте и други варианти - гаспачо (студена испанска доматена супа) или краставичена супа със свежи подправки и малко лимон. Те охлаждат и засищат, без да натоварват стомаха.

3. Лек протеин - риба, пиле, яйца

Вместо мазни и тежки меса, изберете печена или варена риба, пилешко филе или яйца. Добавете ги към салата или поднесете с гарнитура от печени зеленчуци. Те ще ви дадат нужния протеин, без да ви "спрат тока" в горещината.

4. Кисело мляко - българският супергерой

 

 

 

Освежава, засища и подкрепя храносмилането. Може да го хапнете самостоятелно, с плодове, или като таратор. Добавете малко ленено семе или овесени ядки за по-дълготрайна енергия.

5. Вода, вода и пак вода

Не е храна, но е най-важната част от лятното меню. Може да я разнообразите с парченца лимон, краставица, листа от мента или резен джинджифил. Избягвайте сладки газирани напитки - те дехидратират и утоляват жаждата само временно.

Какво да избягваме в горещините?

1. Мазни и пържени храни

Пържените картофи, кюфтета и бургери може да звучат изкушаващо, но забавят метаболизма и допринасят за усещането за тежест и отпадналост.

2. Прекомерно месо и колбаси

Тежките меса, солени и често съдържащи консерванти - не са приятели на жегите. Ако все пак не можете без тях, поне ги балансирайте със свежа салата.

3. Алкохол и силно кафе

Дехидратират организма. Ако не можете без тях, пийте допълнително вода и ограничете количеството - особено в най-горещите часове.

4. Сладкиши с много захар и кремове

Те дават кратък прилив на енергия, след което следва рязък спад. Освен това повишават телесната температура и затрудняват храносмилането.