Кафето: Как науката преоткрива вкуса, ритуала и реколтата
Секция: Наука
20 Юли 2025 19:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кафето: Как науката преоткрива вкуса, ритуала и реколтата

/КРОСС/ Глобалните проблеми застрашават не само плодовете и зеленчуците. По традиция денят за мнозина започва с чаша кафе. Но ако климатичните прогнози се сбъднат, сутрешната чаша с горещата напитка може да стане застрашен вид. Климатът се променя, болестите се разпространяват. Така любимата напитка за мнозина е под заплаха.

Всеки ден по света се изпиват над 5 милиарда чаши кафе. Но доставките на най-популярната напитка на планетата съвсем не са сигурни. Учените алармират, че в следващите 25 години потреблението ще се увеличи двойно, но кафето може да изчезне заради климата.

За да разберем повече за бъдещето на кафето, без които сутрините ни просто не започват, се отправихме към Франция. Във футуристичния изследователски институт в град Тур правят кафето на бъдещето. За нас кафето е навик. За учените - наука, борба и иновация.

В една от оранжериите в Тур вече 20 години работят най-добрите световни учени за да създадат кафето на бъдещето. Там се изследва генетичният материал на различните сортове кафе. А кафето е изправено пред редица опасности. Растението воюва с гъбички, вируси и климатични капризи. Едно дърво, което днес изглежда перфектно, може утре да бъде неспособно да даде реколта.

"Това, което правим тук, е да се уверим, че имаме сортове кафе, което все още ще дава плод при изменение на климата и болести. Преглеждаме цялата колекция кафе, като избираме правилните за кръстосване с всеки от тях", обяснява Йероен Дийкман, ръководител на Института по селскостопански науки в Тур, Франция.

Нова телевизия, „Събуди се"