Как да се предпазим от летни вируси и опасни бактерии по морето
Секция: Здраве
29 Юли 2025 18:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Как да се предпазим от летни вируси и опасни бактерии по морето

/КРОСС/ Епидемиологът доц. д-р Християна Бацелова с ценни съвети

Какви са рисковете за здравето през летните месеци и начините за предпазване. Епидемиологът доц. д-р Християна Бацелова даде ценни съвети в ефира на „Твоят ден".

По думите ѝ през последните дни внимание привлича бактерията Vibrio vulnificus, известна в медиите като „бактерия човекоядец". „Това е един вибрион, който обича солената морска вода, но се среща най-често там, където тя се смесва със сладководна - при устието на реки и в плитчините", обясни тя.

Специалистът подчерта, че няма място за паника: „Има го така или иначе и в Черно море, както и в други морета. Важно е хората да знаят как да се предпазват".

Най-застрашени са имуносупресирани лица, диабетици, хора с бъбречна недостатъчност, пациенти на имуносупресивна терапия и хора с трансплантирани органи. „Особено рискови са хроничните рани по краката - заразяването може да стане при влизане във водата или дори при ходене по брега", поясни доц. Бацелова. Тя препоръчва тези хора да покриват раните с водоустойчиви лепенки и по възможност да избягват зоните, където сладка вода се влива в морето.

Друг риск е свързан с консумацията на морски дарове. „Мидите и стридите могат да бъдат контаминирани. Затова е важно да се оглеждат преди готвене и да се подлагат на достатъчна термична обработка", посочи експертът. Тя препоръчва мидите да се варят или готвят на пара дори след отварянето на черупките, а неотворените след готвене да се изхвърлят.

Доц. Бацелова предупреди и за други летни заплахи - норовируси, които се предават при лоша хигиена, западнонилска треска, предавана чрез комари, и хранителни натравяния от бактерии като Staphylococcus aureus.

„Спазването на добра хигиена на ръцете, внимателният избор на места за хранене и използването на репеленти срещу комари са основните мерки за предпазване", обобщи тя.

„Внимавайте, мийте си ръцете, спазвайте хигиена - и всичко ще бъде наред", призова епидемиологът.