Здравословното хранене забавя развитието на хронични болести при възрастните
Секция: Здраве
03 Август 2025 07:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Здравословното хранене забавя развитието на хронични болести при възрастните

/КРОСС/ Храната, която консумираме, може да има решаващо значение за броя на хроничните заболявания, които развиваме с напредването на възрастта, предупреждават учени, цитирани от  "Индепендънт". Ново изследване разкрива, че здравословни хранителни режими - като средиземноморската диета, богата на растения, риба и ненаситени мазнини - могат да забавят натрупването на хронични заболявания, включително деменция. От друга страна храни като преработено месо и захар могат да ускорят възпалителни процеси, предава БГНЕС. 

Изследователи от Каролинския институт в Швеция са проучили ефекта на четири различни диети върху здравето на хора над 60-годишна възраст, проследявайки ги в продължение на 15 години. Три от диетите са определени като здравословни и включват висока консумация на зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, ядки, бобови растения и ненаситени мазнини, както и ниска консумация на сладкиши, червено и преработено месо, масло и маргарин.

Четвъртият хранителен режим, дефиниран като провъзпалителен, включва висока консумация на червено и преработено месо, рафинирани зърнени продукти и подсладени напитки, наред с нисък прием на зеленчуци, чай и кафе.

В изследването са участвали 2400 възрастни шведи. Честотата и съставът на диетите са били измервани чрез въпросници, като е анализирана степента на придържане към четири хранителни модела: Индекс на възпалителна диета (EDII), Алтернативен здравословен хранителен индекс (AHEI), Алтернативна средиземноморска диета (AMED) и MIND - комбинирана диета за превенция на невродегенеративни заболявания.

Мултиморбидността, или едновременното наличие на няколко хронични заболявания, е била класифицирана според засегнатите органи: опорно-двигателна, сърдечно-съдова и невро-психиатрична система.

Резултатите, публикувани в списание Nature Aging, показват, че хората, които се придържат към здравословни хранителни режими, особено AMED, AHEI и MIND, натрупват хронични заболявания по-бавно. Това важи особено за сърдечносъдовите заболявания и деменцията, но не и за тези, свързани с мускулите и костите.

Обратно, при хората, които следват провъзпалителна диета, рискът от развитие на хронични заболявания значително нараства.

Нашите резултати подчертават колко важна роля играе храненето за развитието на мултиморбидност в застаряващите популации", казва д-р Адриан Карбальо-Касла, съавтор на изследването и постдокторант в Центъра за изследване на стареенето към Каролинския институт.

Защитните ефекти на здравословните диети вероятно се дължат на намаленото възпаление - ключов фактор в развитието на свързаните с възрастта заболявания.

Изследователите планират да продължат работата си, като се стремят да идентифицират конкретните хранителни препоръки, които имат най-силен ефект върху дълголетието, както и възрастовите групи, полът и социалните фактори, при които тези препоръки са най-ефективни.