Радомир Чолаков: Гражданите са най-добрият регулатор за цените на храните
Секция: Коментари
11 Август 2025 10:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Радомир Чолаков: Гражданите са най-добрият регулатор за цените на храните

/КРОСС/ Гражданите са най-добрият регулатор. Има и обективни икономически фактори за повишението на цените, и войната в Украйна, и инфлацията, която започна след COVID кризата, и това, че минималната работна заплата беше вдигана и работните заплати, пенсиите бяха вдигнати, значи, нямаше как да не генерира инфлация и в момента пазарът обира инфлацията. Това каза в BTV „Тази сутрин" Радомир Чолаков, заместник-председател на Комисията за защита на конкуренцията.

Има със сигурност и този психологически феномен, че във връзка с въвеждането на еврото, всички казват: „Бе, дай да купуваме сега, защото после ще стане още по-скъпо". Това, например, се наблюдава, според мене, много ясно пред цената на апартаментите, давай да купуваме бързо, да харчим парите сега, да купуваме апартаменти, защото после ще станат много по-скъпи, което най-вероятно няма да е така, посочи още Чолаков.

Това, което органите могат да направят и го правят, е да наблюдават движението на цените. Ние със сигурност ги наблюдаваме и то в определени отрязъци, в които можем да видим дали ще се появят съгласувани практики. Дали при дадена цена на дадена стока, изведнъж някои търговци няма да я вдигнат с един и същи процент. Те знаят, че го наблюдаваме този процес. Това, което правителството направи с изменението на Закона за еврото, със следенето на цените, за което виждате също, че има огромна реакция от страна на търговците, че не е пазарно, посочи още той.

По думите му във форсмажорна ситуация, държавата трябва да се намеси, за да защитава хората.

В момента следим около петстотин търговци в цялата страна. Правим секторен анализ на сектора на храните, така че той е перманентен.

В България българското производство на свинско може да задоволи 37 процента от нуждите ни, а на телешко- 15. Ние не можем да се изхранваме, няма българско производство на месо, което значи, че шейсет и четири процента, шейсет и три от свинското е внос, а осемдесет и пет от телешкото е също внос, и ние няма как да го регулираме това, няма как да регулираме цената на вноса, посочи още Радомир Чолаков.