Готвим с мисъл: 3 лесни рецепти, с които учим децата на вкус и отношение към храната
Секция: ЛЮБОПИТНО
11 Август 2025 10:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Готвим с мисъл: 3 лесни рецепти, с които учим децата на вкус и отношение към храната

/КРОСС/ Бананови понички, морковен кекс и мини чийзкейкчета от Dr Modern Mommy

Казвам се Радостина Гайдарова, но много хора ме познават като Dr Modern Mommy. Аз съм майка на три деца, сертифициран нутриционист и човек, който вярва, че добрите хранителни навици започват у дома - с личния пример и с малки, но постоянни усилия. В социалните мрежи споделям рецепти, съвети за осъзнато хранене и идеи как да включим децата в кухнята, така че храната да бъде не просто гориво, а повод за споделени моменти и полезни разговори.

Следвам принципите на планетарната здравословна диета - модел, който ни помага да се грижим за себе си и за природата едновременно. Стремя се към балансирано хранене с повече растителни продукти, по-малко добавени захари и избор на местни, сезонни и устойчиви продукти. А устойчиви са тези, които са произведени с грижа към околната среда и към хората - с по-малко ресурси, по-кратък път до магазина и прозрачност в произхода.

Всяка майка си мечтае да има под ръка няколко рецепти, които се приготвят лесно, харесват се на децата и ни карат да се чувстваме добре, когато ги поднесем на масата. За мен това са онези рецепти, които не просто пестят време, а носят спокойствие - защото знаеш какво слагаш вътре и защото са направени с мисъл.

Често ме питат какво значи осъзнато хранене. За мен това е ежедневният избор да сме малко по-внимателни - към продуктите, които купуваме, към начина, по който ги комбинираме, и най-вече - към посланието, което предаваме на децата си. Купувам местно, сезонно, търся съставки с по-малко захар, повече цвят и текстура и точно за това често избирам да пазарувам от Lidl. Отдавна разчитам на тях, защото предлагат внимателно подбран асортимент с устойчив произход, ясен етикет и добър състав. Знаеш, че са помислили вместо теб - което е много ценно за една майка, която балансира между хиляда неща. Харесвам това, че Lidl не просто следва тенденциите, а реално подкрепя осъзнатото хранене - включително с инициативи, рецепти и продукти, които правят добрия избор по-лесен.

В днешните рецепти ще видите как с малко банан, шепа фурми или настърган морков можем почти изцяло да заменим захарта, без да губим вкуса. Няма нужда да лишаваме децата си от любимите сладки моменти - просто можем да подходим по-умно и да изберем по-добра и полезна алтернатива. Затова се радвам, че в Lidl намирам все повече от любимите си продукти тяхна марка, които вече са с намалено съдържание на добавена захар - част от активната им политика за подобряване на състава на продуктите под собствени марки.

А когато малките участват в приготвянето, интересът към храната се събужда от само себе си. Това е не просто забавление, а начин да изградим навици и спомени, които остават. Ето и рецептите:

Бананови понички

2 узрели банана

1 и 1/2 ч.ч. брашно

1 с.л. бакпулвер 

1/2 ч.л. сол

капка ванилия

1 ч.л. канела 

2 с.л. разтопено кокосово масло за намазване (след изпичане)

 

Бананите се намачкват с вилица и се изсипват в купа. Към тях се добавя брашното, бакпулверът, солта, ванилията и канелата. Омесва се тесто - става много лесно със силиконова шпатула. С помощта на мокри пръсти се оформят малки топчета, които се нареждат на дъното на еърфраер и се изпичат на 180 градуса за около 7-8 минути (до лек златист загар) (добави печене във фурна). Получените понички се намазват с разтопено кокосово масло.

Морковен кекс

4 моркова

4 яйца 

1 ч.ч. кокосова захар (или фурми на прах)

1/2 ч.ч. кокосово масло (разтопено)

щипка сол 

1 с.л. бакпулвер

1 ч.л. ванилия

1 и 3/4 ч.ч. брашно 

1 с.л. канела

 

Морковите се обелват и настъргват. Яйцата се разбиват със захарта, добавя се кокосовото масло и постепенно останалите съставки до получаването на хомогенна смес за кекс. Изсипва се във форма за кекс или кръгла тавичка (20 см) и се изпича във фурна на 180 градуса за около 40 минути.

 

Мини чийзкейкчета

1/2 кофичка цедено кисело мляко

1/2 кофичка заквасена сметана 

шепа ягоди 

шепа череши 

шепа боровинки

150 г бисквити по избор

50 г краве масло

Бисквитите се смилат в чопър заедно с разтопеното масло. Разпределят се на дъното на няколко малки бурканчета и хубаво се притискат отгоре. Ягодите и черешите се пасират и се добавят към разбитите в друга купа с миксер цедено кисело мляко и сметана. Ако сместа не е достатъчно сладка - подсладете с подсладител по избор (най-често използвам фурми). Приберете бурканчетата за няколко часа в хладилник, а преди сервиране украсете с пресни плодове и  листенца мента.

Ако приготвяте тези рецепти за деца, силно ви окуражавам да ги включите активно в готвенето - съвременни проучвания сочат, че децата, които участват в този процес, са много по-склонни да опитат нови вкусове. Когато месим заедно, разбъркваме, украсяваме, те не просто се забавляват - те започват да разбират какво слагаме в чинията им и защо. Готвенето заедно събужда интереса им към храната, развива нови умения, а най-важното - изгражда отношение. Така осъзнатото хранене не остава просто теория, а се превръща в споделен навик - в онези малки моменти, в които учим децата си не само как да готвят, а и как да се грижат за себе си и за природата.