Германецът Берни, който отглежда домати и прави пица в село Крупник
Секция: ЛЮБОПИТНО
17 Август 2025 10:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Германецът Берни, който отглежда домати и прави пица в село Крупник

/КРОСС/ Познавате Берни от социалните мрежи - германецът, който прави пица и отглежда домати в село Крупник. Често му казват, че е повече българин отколкото германец, защото говори български език и е усвоил много добре западния диалект. Той е родом от Рурската област в Германия, казва, че е „мешано куче", защото е полуавстриец. Завършва университет в Гисен, където се запознава с жена си Веси.

Заживяват във Вецлар с двете им дъщери - Елена и Евелина. По време на пандемията от COVID-19 обаче решават да се преместят в България, в село Крупник, откъдето е жена му.

"Бяхме тук, сигурно три месеца и седнахме един ден на дивана в Германия и Веси, жена ми, ми каза: „говорихме много пъти дали да се върнем в България, сега е време да сме по-близко до моите родители и ако си съгласен, дай да пробваме". И аз винаги съм бил отворен за това, и казах: „добре, хайде да тръгваме", разказва Берхард Вегнер.

Германецът споделя, че винаги е искал да живее на място с друга култура. Лесно се адаптира към селското ежедневие, а българския език научава от радиото. Споделя, че харесва и народна музика, а малката му дъщеря ходи на народни танци.

В родината си е работил в болничната администрация, а в България се отдава на своето хоби. "Занимавам се с нашия малък магазин за фурни за пица и аксесоари, тестомесачки за тези, които искат да пекат най-хубавата пица вкъщи. Пицата беше моето голямо хоби от няколко години и сега през уикенда правим пици, защото през седмицата нямам много време", казва Берни.

А освен с пица, германецът се занимава и със земеделие, но градината му невинаги е подредена по немски.

Берни мечтае да си отвори малка пицария с градина, която да бъде или по-близо до гората, с малка къща, или с градина и лятна кухня за 20-30 гости.

"Аз съм повече европеец, ама щом живееш тук, на село, в България, си с адаптирана култура и, като знаеш езика, ставаш част от целия цирк", казва Берхард.