Семейство възроди стари занаятчийски сирена, зрели в кратунка, стомна и глина
Секция: ЛЮБОПИТНО
19 Август 2025 21:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Семейство възроди стари занаятчийски сирена, зрели в кратунка, стомна и глина

/КРОСС/ От инженерната физика до крутмача и сиренето в стомна: историята на Добрина и Кирил от с. Крепост

Семейството, което даде нов живот на стари занаятчийски сирена, ги представя за пръв път на 23 август в Пловдивско

В малкото хасковско село Крепост една семейна традиция оживява отново - приготвянето на стари занаятчийски сирена като крутмач, сирене в стомна, в кратунка, в глина и в гърне. Добрина Делчева и съпругът й Кирил Кирев от години работят по възстановяването на старите рецепти, като добавят и модерен прочит на някои от тях. Резултатът на труда им са забележителни тероарни сирена, които ще бъдат представени за пръв път на 23 август във „Вълшебната гора" в пловдивското село Виница, в комбинация с подбрани вина от шест изби в Южен Сакар.

Нов живот на село

Добрина е инженер-физик по образование, но животът я отвежда по друг път. След години работа по замерването на фактори на работната среда във фирми в Хасково и Пловдив, недоброто заплащане и липсата на развитие я карат да се откаже от професията си. Хобито ѝ - дърворезбата, се превръща в основен поминък за фамилията. Работи основно с липа, прави кукерски маски, табелки, а по-късно - лампи и арт изделия от дърво.

Съпругът ѝ Кирил, химик по образование, днес работи като шлосер и е неизчерпаем източник на идеи. Заедно с децата - 12-годишната Диана и 9-годишният Калоян - решават малко преди пандемията да се върнат в с. Крепост и да започнат сами да произвеждат храната си. „Като сме на село, поне всичко да е домашно - от сиренето и маслото, до плодовете и зеленчуците", казва Добрина.

От крутмача до сиренето в кратунка

В селото семейството започва да експериментира - с крутмач, със сирене в гърненца и кратунки. Добрина си спомня от детските си години как пълнели стомни със сирене, нанизвали ги на въже и ги пускали в ледените води на кладенците. Това я вдъхновява да възстанови и тази рецепта.
Трудно е да се поставят ясни граници между продуктите от овче мляко крутмач, катък, крокмач, ахчак и сирене в стомна, защото във всеки край на България те са с близки рецепти, но си имат свои имена и технология. В Хасковско наричат продукта крутмач - домашно кремообразно сирене, което се прави от стародойно мляко в края на лятото, когато приключва лактацията на овцете. Оставя се да ферментира, заровено в земята. За Добрина Делчева това не е просто рецепта, а наследство от баба й Петрана: „Като бях дете, гледахме животни и винаги имахме на трапезата си само домашно сирене - първо козе, после краве. Купено сирене не познавах. По-късно баба ми ме научи как да правя крутмач - как се вари млякото, как се осолява накрая, как се заравят бурканите в земята между пясък и ръженца - слама от ръж. Днес ръж не се отглежда по нашия край, затова я заменихме с пшенична слама." Вдъхновението за семейството идва и от пътувания и разговори с майстори сиренари и приятели - така се раждат нови вкусове - крутмач с рикота, която омекотява вкуса на сиренето, сирене с пчелен прашец, брънза в кратунка, краве сирене в глина - вдъхновено от италианска технология, но обвито в глина, добита от село Крепост, и българско масло от черен кимион, произвеждано от димитровградчанина Пламен Солаков.

Традиция с ново лице

Добрина и Кирил често участват във фестивали и събори, където представят свои дърворезби и занаятчийски сирена. Така местната традиция среща новаторството. Децата им помагат във всичко - бъркат млякото, пълнят бурканите, учат се на занаят.

„Имам крутмач на три години - не е мръднал. Сякаш самото време го пази", казва Добрина.

Крутмачът е един от продуктите, които тя ще представи във „Вълшебната гора" на 23 август от 19 часа, заедно с козе сирене в зехтин и босилек със сушени чери домати, овче сирене в гърне с черен кимион, краве сирене, зряло в кратунка с пчелен прашец, краве сирене с масло от черен кимион, обвито в глина и овче сирене в стомна. Всяко сирене ще бъде съчетано с бели, червени вина и розета от шест изби в Южен Сакар по време на майсторски клас, воден от винения експерт Таня Аврамова, с над 10 години опит в представянето на българските вина и тяхната връзка с храната. А шеф готвачът Иван Вълков, който има интерес към ферментите, хляба с квас и местната сезонна храна, ще приготви вечеря от домашен хляб с квас, салата от розов домат, крутмач, печени чушки и билково песто, качамак с манатарки и мус от сирена, руладин с царевично пюре и сирене с черен кимион, чийзкейк с рачел от тиква и рикотата на Добрина Дeлчева.

Така историята на Добрина и Кирил е пример как едно семейство връща към живот старинните занаятчийски сирена и ги превръща в ново начало. Между дърворезбата, млякото, глината и кратунките, днес зрее не просто сирене, а мост между поколенията.