Семейство възражда стари рецепти за производство на сирене
Секция: ЛЮБОПИТНО
23 Август 2025 14:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Семейство възражда стари рецепти за производство на сирене

/КРОСС/ Семейство от хасковското село Крепост възроди стари рецепти за производство на сирене, като им прибави щипка пчелен прашец и ги обви в глина.

„Ако няма мерак, не се случват нещата. При мене не липсва", казва Добрина Делчева.

Тя е физик, а той химик. И двамата обаче обръщат гръб на професиите, за да възродят стари рецепти за производство на сирене - у дома, в село Крепост.

„Не е задължително да правиш това, за което си учил. Можеш да правиш това, което ти харесва", допълва Делчева.

Така под сръчните й ръце кратунките от двора се превръщат в кулинарен шедьовър. Запечатват кратунките и оставят сиренето да зрее поне 3 месеца. И всичко това поръсено с щипка пчелен прашец.

Резултатът надминава и най-големите им очаквания. А хубавото на това сирене е, че колкото повече стои, толкова по-вкусно става.

Днес на масата в дома им има сирена и в стомна, и в гърне. А последното си творение нарекли калено сирене, защото е обвито в глина.

Първият експеримент на семейството за малко да ги откаже от производството на сирене, след като десетки стомнички се оказват брак.

Днес всяко едно от сирената на семейството е заимствано от старите рецепти, но направено по техен прочит.

Това не е бизнес, от който семейството може да забогатее, а хоби, което им дава свободата да творят и да радват хората около себе си с чиста и качествена храна.

И тъй като производството е бутиково, може да се види само на фестивали.