Владимир Иванов от ДКСБТ: Българският пазар на хранителни стоки остава стабилен вече повече от три месеца
Секция: Интервюта
09 Септември 2025 16:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Владимир Иванов от ДКСБТ: Българският пазар на хранителни стоки остава стабилен вече повече от три месеца

/КРОСС/ Българският пазар на хранителни стоки остава стабилен вече повече от три месеца, въпреки неблагоприятните климатични условия и някои търговски практики, които все още не са на най-високо ниво. Това заяви в ефира на предаването „Твоят ден" по NOVA NEWS Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

„Имаме сравнително добра конкурентна среда и повече от 100 дни пазарът се развива спокойно. Следваме нормалния сезонен фактор за лятото. България е част от европейския пазар и това ни дава предимството да имаме стабилни доставки, дори при по-слаба местна реколта", подчерта Иванов.

►Плодове и зеленчуци: скъпи плодове, но стабилизиране при цените

Според Владимир Иванов 2025 г. е „годината на скъпите плодове". Въпреки това благодарение на добрите реколти в съседните държави и вноса, цените на кайсиите и прасковите дори са отбелязали лек спад. При краставиците е отчетен скок от около 50 стотинки през последните седмици, но сега тенденцията е обратна заради увеличено предлагане.

Дините вече са на пазарно равновесие, а стойностите им са почти идентични с тези от миналата година.

►Основни продукти: стабилитет при брашно, захар и олио

На световния пазар захарта е поевтиняла под 500 долара, което се отразява и у нас - в магазините вече се предлага и под 1,40 лв. Брашното също запазва стабилни нива, с малки вариации в рамките на няколко стотинки дневно. Олиото остава добре обезпечено, въпреки слабата реколта от миналата година.

►Леко поскъпване на яйца и млечни продукти

При яйцата е отчетено плавно покачване с около 3 стотинки, а при сиренето - с около 10 стотинки.

►Месо: свинското е най-устойчиво

„Свинското месо е може би най-стабилният продукт - с най-добро и устойчиво предлагане. Това се дължи на добре задоволения европейски пазар", поясни още председателят на ДКСБТ.