Кръстовден е!
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Септември 2025 08:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кръстовден е!

/КРОСС/ Православната християнска църква празнува един от своите най-важни и тържествени празници - Въздвижение на Светия животворящ Кръст Господен. Народът нарича празника Кръстовден не само заради „честния кръст", а защото денят „се кръстосва с вечерта" - настъпва равноденствие; жените кръстосват (загърлят) цветята в градината, а мъжете си пазят кръста поради застудяването.

Според фолклорните представи от Кръстовден слънцето „тръгва назад" - вече е есен. В някои райони на страната празникът е наречен гроздоберник, защото започва гроздоберът. Обичаят включва поръсването със светена вода на къщата и хармана, поднасянето на трапеза, на която свещеникът полага църковния кръст върху нова тъкана покривка.

Стопаните даряват попа с варива и зеленчуци и най-вече с жито от новата реколта. За празника се раздават пресни пити - тази „житна жертва" умилостивява стихиите, за да дарят стопанина с берекет. Първото откъснато грозде се освещава в черквата и се раздава за здраве и плодородие.

На този ден се честват лечителите, които лекуват „пресекнал се кръст", наместват изкълчени и навехнати крайници и „оправят счупени кокали". По традиция на Кръстовден се спазва строг пост в чест на Кръста Господен. Обредна трапеза: зелник с праз лук, печена тиква.

На този ден настъпва есенният сезон - времето се застудява, водите на морето и реките изстиват. Както на Симеонов ден, така и на Кръстовден, в някои райони се поставя началото на есенната оран и сеитба, а другаде пък наричат празника „Гроздоберник", защото се дава начало на брането на грозде и правенето на вино.

На много места се организират общоселски сборове. Колят се курбани, устройват се тържествени трапези, придружени с песни и танци.

В Тракия - Казанлък, Пазарджик, Пловдив се организират подобия на кукерски игри наричани джамал или камила. Вместо цар както при кукерите се прави камила и група маскирани младежи минават от къща на къща, като във всеки двор камилата скача лудо и накрая ляга на земята уморена. Стопанката я плиска с вода, поръсва я с жито или царевица и чак тогава животното се изправя. Камиларите „бръснат" с дървени сабии стопанина, „удрят" с тояги членовете на семейството, „прескачат" момите, момците, децата, за да са здрави и силни. Домакините черпят с топла пита. Всички камилари се събират на обща трапеза, която въпреки поста позволява яденето на кокошка, баница и тиква, а тържеството завършва с къпане на участниците.

Именници на този ден са: Кръстю, Кръстьо, Кръстенa, Кристина, Кръстина, Кънчо, Ставри.