/КРОСС/ Сезонът в България започва всяка година все по-късно и свършва все по-рано. Това каза председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов в предаването „Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.
Причината за това според него е липсата на държавна политика в сектор „Туризъм". „Преди сезонът започваше май месец, свършваше в края на септември. Сега активният сезон започва края на юни и свършва първия уикенд на септември, което е изключително малко, изключително недостатъчно. Това води до по-високи разходи и по-високи цени", обясни Алибегов.
Той даде пример с Гърция, където сезонът започва в края на април. "В момента в Гърция на много места няма места в хотелите и ресторантите, ресторантите са с резервации и така ще бъде до край на октомври."
Алибегов отбеляза, че световните агенции, които съпоставят цените на почивките в Европа, България е в топ 3 на най-изгодните дестинации за почивка както през лятото, така и през зимата. "Но от февруари месец насам, без абсолютно никаква обосновка, всички цени се вдигат. Ние като ресторантьори сме тези, които сглобяваме и продаваме крайния продукт. Трябва да се съобразим с това, което купуваме", заяви Алибегов.
За последните няколко години заплатите в сектора на ресторантьорството заплатите са вдигани пет пъти, допълни той. „Ако заплатата на сервитьор е 1200 лева, с бакшишите в големите градове те взимат между 3 и 4 хиляди лева. За съжаление той не може да се възползва от това официално, няма как да докаже тези доходи пред банка, тъй като в България думата „бакшиш" е нелегална. В България е забранено да се оставя бакшиш в закона. Ние от години се борим да намерим пресечна точка и не намираме", обясни Алибегов.
Фактор в ценообразуването са и данъците. България е единствената страна в ЕС, в която няма диференцирана ставка за туризъм.
БНТ, „Денят започва с Георги Любенов"