Кризата за кадри в хотелите се задълбочава. Нова инициатива цели да върне младите в сектора
Секция: Туризъм
30 Септември 2025 15:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кризата за кадри в хотелите се задълбочава. Нова инициатива цели да върне младите в сектора

/КРОСС/ Очакванията на над 90% от хотелиерите у нас, че през тази година проблемите с попълването на персонала ще се задълбочат, се оправдават. Инициативата „Лидери на гостоприемството" на Хотелския форум (HTIF) цели да обърне тенденцията и да насочи вниманието на младите към кариера в сектора. 

Преди началото на летния сезон, допитване на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели (BAHE) и Хотелския форум показа (https://bit.ly/bta-bahe-survey2025), че почти всички морски хотелиери в България се сблъскват с трудности при привличането на персонал, а над 90% от тях смятат, че през 2025 г. проблемите с попълването на екипите на хотелите ще се задълбочават. След края на иначе успешния летен сезон се видя, че очакванията не само се потвърждават, но предизвикателствата се задълбочават и вече се превръщат в истинска криза. 

Сред причините за липсата на персонал се открояват фактори, като сезонност на бизнеса, отрицателен демографски прираст в страната, необходимост от физическо присъствие на работа, сравнително висок стрес и др. Като една от основните причини обаче, според бизнеса,  се очерта имиджът на туристическия бранш като ненадежден работодател. „Заслугата" за това е главно на пандемията от периода 2020-2022 г., когато на много хотели и заведения се наложи да освободят част от хората си или въобще да затворят.     

Днес, с възстановяването на туризма до нивата от 2019 г, нараства и необходимостта от млади попълнения в него. И ако за някои очевидното решение е внос на служители от трети страни, изненадващо, в проучванията за бизнес климата в хотелския бранш от последните две години, болшинството от хотелиерите (33-35%) посочват, че виждат решение на недостига на персонал чрез развитие на български кадри, като за целта се наблегне върху работата с младите - студенти и ученици от горните класове.  

Именно за да насочи вниманието на младите към възможностите за кариерно развитие в бранша, Хотелският форум стартира инициативата „Лидери на гостоприемството". В рамките на инициативата, в партньорство с универитети и училища по хотелиерство и ресторантьорство, предстои да бъдат организирани редица лекции, семинари и работилници с успешни професионалисти в хотелиерството от България и чужбина. 

Началото ще бъде поставено на предстоящия десети Хотелски форум, който ще се проведе на 14 и 15 октомври в зала 3 на НДК. За първи път в това издание на форума, студенти от туристическите специалности на университети-партньори на инициативата „Лидери на гостоприемството" ще имат възможност да чуят успешни лидери в бранша и да проследят лекции, интервюта и дискусии по редица теми, свързани с хотелския бизнес и възможностите за професионална реализация в него. 

Специално за участие в програмата, от различни точки на света ще пристигнат българи, които са направили успешна кариера като мениджъри на хотели и хотелски групи. Сред тях ще бъдат Георги Ганчев, понастоящем генерален мениджър на Fairmont Baku Flame Towers в Баку (Азербайджан), който в над 20-годишната си кариера е управлявал различни хотели от международни брандове в осем различни държави. Друг участник ще бъде Жулиета Мечкарска - изпълнителен директор „Храни и напитки" в известния луксозен курорт The Boca Raton във Флорида (САЩ). Тя има сериозен опит в престижни хотели и хотелски вериги, като Four Seasons, Mandarin Oriental, The Cosmopolitan Of Las Vegas, Trump International Hotel DC и други. Ива Трифонова е с над 30 години опит в хотелския бизнес, в пет различни държави, като е изграждала кариерата си на мениджър в престижни международни вериги, като Sheraton, Westin, W и Marriott.  

Общо над 30 ще бъдат участниците в програмата на Хотелския форум, които ще очертаят основните тенденции, предизвикателства и възможности пред бизнеса в момента. В събитието ще се включат над 600 собственици и мениджъри в хотели, студенти и преподаватели във висши учебни заведения, туроператори, представители на държавната и общинска администрация. 

Успоредно с Хотелския форум, за да обсъдят по-важните тенденции и предизвикателства пред управлението на ресторанта, в съседната зала ХоРеКа ще се проведе Food & Beverage Forum 2025. В него ще се включват над 200 шеф-готвачи, ресторантьори и мениджъри на кетъринг компании.