Дегустация на традиционна българска храна за Космоса в Националния етнографски музей
Секция: ЛЮБОПИТНО
27 Октомври 2025 15:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дегустация на традиционна българска храна за Космоса в Националния етнографски музей

/КРОСС/ Искате ли да разберете какъв вкус има космическата храна? 

Има ли традиционна българска храна, произвеждана за Космоса?

Знаете ли какво представлява процесът по лиофилизация? 

Любопитни ли сте какви хранителни продукти могат да консумират космонавтите в космическото пространство? 

Отговори на тези и други въпроси ще може да получите по време на събитието "Вкуси Космоса!" - презентация и дегустация на космическа храна" в Националния етнографски музей (ИЕФЕМ-БАН).

Гости на музея ще бъдат учени и специалисти от Института по криобиология и хранителни технологии към Селскостопанската академия и фирма "Антарта" АД, на които днес запазена марка е българското космическо меню.

Събитието ще се състои на 30 октомври 2025 г. от 17:00 часа в зала 19 на НЕМ (бившия Царски дворец). Входът за залата е откъм Царската градина, ул. "Московска" 6А.

В рамките на събитието е предвидена обзорна екскурзоводска беседа и разглеждане на изложбата "Звездното небе - митология и наука" на Националния етнографски музей. Тя се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата на Република България, Национална научна програма „Образование с наука", „Имперекс" ЕООД и „Сфера Лайт" ООД.

За участие в събитието е необходимо предварително записване! Местата са ограничени!

 

Това е линкът към гугъл-формуляра за записване, ако преценят, че трябва да се публикува:  

https://forms.gle/j8hVD1SmnqTDVFdr8