Течното злато на Добруджа
Секция: Наука
25 Октомври 2025 15:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Течното злато на Добруджа

/КРОСС/ Шарлан с билки, етерични масла и сапуни правят учениците в село Карапелит, Добричко. Нерафинираното слънчогледово олио пресоват на ръка и го обогатяват с подправки, които сами са отгледали - босилек, мента, мащерка, дори люта чушка. Това се случва в единствената в България паралелка за производство на растителни и етерични масла и продукти от тях.

Една от големите компании за производство на олио у нас има фабрика в Карапелит. Така се ражда идеята за създаване на специализираната паралелка. „Когато проведохме разговори с ръководството на фирмата, стана ясно, че и те имат нужда от кадри и просто от двете страни нещата се случиха много лесно. Практиката на нашите ученици се провежда в реална работна среда", обяснява Ивелина Тончева, директор на СУ „Никола Вапцаров", с. Карапелит.

А извън производствените мощности училището е изградило работилници, в които подрастващите усвояват основните технологични процеси. „Практически се учат да приготвят страшно много неща от сферата на хранително-вкусовата промишленост. В 11. и 12. клас те специализират производство на масла", обясни Калоян Димитров, учител.

Децата пък казват, че им е забавно това, което правят - като ръчното производство на шарлан, което не могат да усвоят в големите фабрики, но практикуват в училище.

„Шарланът е изключително полезен, както за духа, така и за тялото на хората. Древните още го познават. Студеното пресоване е първият добив за масла", обяснява Калоян Димитров.

„Много богат на Омега 6 мастни киселини, на витамин Е за кожата и ако сложим някаква билка, която има други свойства, става нещо, което е изключително полезно за здравословното хранене например, което е актуална тема в момента", заяви Вержиния Димитрова, учител.

Досега са отглеждали билките в саксии, но съвсем скоро ще имат своя оранжерия. Възползват се от продукцията на местните земеделци - слънчоглед, рапица, лавандула и за останалите си производства.

Нова телевизия, „Събуди се"