Еленският бут отново събра хиляди гости в сърцето на Балкана
Секция: ЛЮБОПИТНО
25 Октомври 2025 11:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Еленският бут отново събра хиляди гости в сърцето на Балкана

/КРОСС/ За дванадесета поредна година Елена отпразнува своя най-вкусен символ - празника на еленския бут. Тридневното събитие отново превърна планинското градче в притегателен център за хиляди туристи от цяла България. Месец преди фестивала всички места за настаняване в общината бяха резервирани.

Еленският бут е един от най-старите и автентични български месни деликатеси, приготвян по традиционна технология само със сол, чист въздух и търпение.

„Тайната е проста - морска сол и много любов", сподели производителят Пенчо Трухчев.

Тази година семейство Трухчеви са изложили над 300 броя еленски бутове. Заради повишените цени на свинското месо, и този деликатес е поскъпнал с около 2-3 лева спрямо миналата година.

„Успяхме да наложим еленския бут в редица ресторанти в България. Дори пицата, обявена за най-добра в света, е приготвена именно с него като основна съставка", разказа Мартин Трухчев.

Атракция на празника е и т.нар. „Къща на бутовете", както и пирамида от десетки изсушени деликатеси, допълнена с различни видове филета и мезета, приготвени от местни производители.

„Непрестанно работим, борим се и произвеждаме продукт, с който се гордеем. Еленският бут е вкус, който не може да се сбърка", допълни Иван Трухчев.

Нова телевизия, „Събуди се"