/КРОСС/ Тиквените семки често остават в сянката на самата тиква, но всъщност са истинско съкровище от хранителни вещества. Тези малки, зелени семчици съдържат впечатляващо количество витамини, минерали, белтъчини и полезни мазнини, които подкрепят здравето на сърцето, имунната система и дори настроението.
Хранителен профил - концентрирана доза здраве
Тиквените семки са богати на:
Магнезий - подпомага мускулната функция, сърдечния ритъм и съня.
Цинк - укрепва имунната система и поддържа здрава кожа и коса.
Желязо и мед - важни за кръвообразуването и енергийния метаболизъм.
Омега-3 и омега-6 мастни киселини - помагат за регулиране на холестерола и възпалителните процеси.
Белтъчини - около 30 г на 100 г семки, което ги прави чудесен растителен източник на протеин.
Полезни свойства на тиквените семки
1. Подпомагат здравето на сърцето
Магнезият и ненаситените мастни киселини в тиквените семки допринасят за нормалното кръвно налягане и нивата на холестерол, намалявайки риска от сърдечносъдови заболявания.
2. Укрепват имунната система
Цинкът и антиоксидантите (витамин Е и полифеноли) защитават клетките от оксидативен стрес и подпомагат естествените защитни сили на организма.
3. Подобряват съня и настроението
Тиквените семки съдържат триптофан - аминокиселина, която подпомага производството на серотонин и мелатонин, хормоните на щастието и съня.
4. Поддържат здравето на простатата и пикочните пътища
Традиционно тиквените семки се препоръчват за мъже, тъй като подпомагат функцията на простатата и могат да облекчат симптомите при увеличена простата.
5. Полезни за храносмилането
Благодарение на фибрите, тиквените семки подпомагат перисталтиката и насърчават здравословната микрофлора в червата.