Тиквените семки – малки на вид, големи на сила
Секция: Здраве
08 Ноември 2025 14:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тиквените семки – малки на вид, големи на сила

/КРОСС/ Тиквените семки често остават в сянката на самата тиква, но всъщност са истинско съкровище от хранителни вещества. Тези малки, зелени семчици съдържат впечатляващо количество витамини, минерали, белтъчини и полезни мазнини, които подкрепят здравето на сърцето, имунната система и дори настроението.

Хранителен профил - концентрирана доза здраве

Тиквените семки са богати на:

Магнезий - подпомага мускулната функция, сърдечния ритъм и съня.

Цинк - укрепва имунната система и поддържа здрава кожа и коса.

Желязо и мед - важни за кръвообразуването и енергийния метаболизъм.

Омега-3 и омега-6 мастни киселини - помагат за регулиране на холестерола и възпалителните процеси.

Белтъчини - около 30 г на 100 г семки, което ги прави чудесен растителен източник на протеин.

Полезни свойства на тиквените семки

1. Подпомагат здравето на сърцето

Магнезият и ненаситените мастни киселини в тиквените семки допринасят за нормалното кръвно налягане и нивата на холестерол, намалявайки риска от сърдечносъдови заболявания.

2. Укрепват имунната система

Цинкът и антиоксидантите (витамин Е и полифеноли) защитават клетките от оксидативен стрес и подпомагат естествените защитни сили на организма.

3. Подобряват съня и настроението

Тиквените семки съдържат триптофан - аминокиселина, която подпомага производството на серотонин и мелатонин, хормоните на щастието и съня.

4. Поддържат здравето на простатата и пикочните пътища

Традиционно тиквените семки се препоръчват за мъже, тъй като подпомагат функцията на простатата и могат да облекчат симптомите при увеличена простата.

5. Полезни за храносмилането

Благодарение на фибрите, тиквените семки подпомагат перисталтиката и насърчават здравословната микрофлора в червата.