Как се прави домашно кисело зеле
Секция: ЛЮБОПИТНО
09 Ноември 2025 17:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Как се прави домашно кисело зеле

/КРОСС/ С настъпването на студените дни идва и времето за едно от най-българските занимания, а именно приготвянето на кисело зеле. Какви са тайните и кои грешки трябва да избягваме, за да не „втасаме" заедно с кацата?

Лиляна Александрова от берковското село Замфирово знае, че точно сега е моментът да сложи зелето в бидона.

„Най-малко 40 дни си трябва зелето да отлежи, за да е хубаво за Бъди вечер. Преди това обаче запретваме ръкави, като първо изрязваме кочаните. След това ще направим един кръст отдолу, за да може да влиза сокът, солта и водата", обясни тя.

Когато зелките са подготвени, идва ред на специалната рецепта.

„На 10 литра вода слагам 400 грама сол. Преварявам си водата и след като изстине, заливам зелето. Човек може да си сложи или червена зелка или червено цвекло, за да е оцветен сокът. Може и дюля за аромат", допълни жената.