/КРОСС/ След като българин изобрети чушкопека, сега наш сънародник измисли как да се бърка равномерно домашна лютеница със силата на електричеството и човешките мечти.
Домашно приготвен хляб и лютеница, без консерванти - несравним вкус и аромат. Така започва денят за Емил Николов от Първомай, който е железничар по професия и изобретател по душа.
От дете Емил участва в ритуала по приготвянето на лютеница у дома.
„С майка ми постоянно сме правили зимнина вкъщи. И за мен беше малко наистина тегаво да стоиш 2-3 часа до тавата с голямата бъркалка да бъркаш, защото спреш ли да бъркаш, сместа ще загори. Започнах да се замислям как точно да елиминирам този процес - бъркането, и съответно огъня. Хайде, огънят го реших с газовото, но за бъркането започнах да се замислям да направя някакво механично приспособление".
Пътят към създаването на механичната бъркалка за лютеница е дълъг и трънлив и отнема повече от година. Идеята има смайващи метаморфози.
„Един опит - не се получава, втори опит не се получава, третият се получи. Бях я направил първоначално с електромоторче от чистачки от лек автомобил, но там трябваше да има и предавка с верига. Трябваше да има зарядно за акумулатор, защото акумулаторът, ако черпиш 3 часа ток от него, ще свърши. Трябваше и акумулатор. Най-трудното беше реглажа на самата перка, защото тя не трябва да стърже по самата тава", казва Емил.
„Изпитвам едно вътрешно задоволство като виждам, че това, което съм се мъчил и съм се мъчил как да реша проблема с обирането на материала от тавата - се е получил. Като направиш нещо със собствените си ръце - на мен специално ми носи удоволствие и успокоение", казва ни той.
57-годишният Емил Николов е потомствен железничар.
„Там съм роден. На самата гара. Дядо ми е първо поколение железничар. Навремето са ползвали ведомствено жилище горе на втория етаж на гарата. На перона на гарата съм израснал - между локомотивите, между вагоните, между релсите", казва той.
Влаковете и релсите са дали важни житейски уроци на Емил - да бъде отговорен и търпелив. Това му помага при изобретенията. Той споделя познанията си с всеки желаещ и не пази тайни за механичната бъркалка за лютеница, която може да забърка домашна вкусотия, без да се опушите и уморите.
бТВ, „Тази събота"