Касисът - малки плодчета с голяма сила за здравето
Секция: Здраве
15 Ноември 2025 19:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Касисът - малки плодчета с голяма сила за здравето

/КРОСС/ Касисът (Ribes nigrum), познат още като черно френско грозде, от векове се смята за едно от най-полезните растения за човешкия организъм.

Със своя интензивен вкус и богат състав от витамини, минерали и антиоксиданти, той заслужено заема място сред т.нар. "суперхрани".

Витаминна бомба

Касисът е един от най-богатите природни източници на витамин C - до четири пъти повече от портокала. Този витамин укрепва имунната система, ускорява възстановяването след боледуване и подпомага производството на колаген, важен за кожата, косата и ставите.

Подкрепа за сърцето и кръвоносните съдове

Антоцианините, които придават тъмния цвят на плодовете, имат силно антиоксидантно действие. Те подобряват еластичността на кръвоносните съдове, намаляват възпаленията и понижават риска от сърдечно-съдови заболявания.

Храна за мозъка

Изследвания сочат, че редовната консумация на касис може да подобри концентрацията и паметта, благодарение на съдържанието на антоцианини и флавоноиди, които защитават невроните от оксидативен стрес.

Защита за очите

Богатството на витамин A и антоцианини подпомага здравето на очите, като подобрява нощното зрение и защитава ретината от стареене и умора.

Подсилен имунитет и баланс

Касисът има и противовъзпалителни и антибактериални свойства. Чаят от листа на касис се използва за пречистване на организма и стимулиране на бъбречната функция.

Как да го включим в менюто?

Плодовете могат да се консумират пресни, сушени или под формата на сокове, сиропи и добавки. За максимален ефект е добре да се консумират без термична обработка, тъй като витамин C е чувствителен към високи температури.

Касисът е не просто вкусен плод, а истински природен лек. Редовната му консумация укрепва имунната система, защитава сърцето и мозъка, и допринася за дълголетие и енергия.