Тайните за отглеждане на шафран в България
Секция: ЛЮБОПИТНО
16 Ноември 2025 18:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тайните за отглеждане на шафран в България

/КРОСС/ Най-скъпата подправка в света - шафранът, вече се отглежда и у нас. Нещо повече - България е в топ три на производителите на висококачествен шафран в света.

От три години семейство Сивкови от ямболското село Ботево я отглеждат в двора си. Един грам сух шафран струва 30-35 лева.

Иран е родината на най-екзотичната и скъпа подправка в света, но оказва се, шафран расте и в нашия чернозем.

"Шафранът представлява луковица, която с течение на времето започва да образува отделни луковици, като чесъна. Има определен ред и размери, на които се сади и разстояние между редовете".

Диана и Пламен Сивкови от ямболското село Ботево са пчелари, но преди пет години решават да отглеждат шафран. Започват на шега, търсейки информация в интернет, а днес са сред малцината производители в страната. Шафранът се засява в края на лятото, цъфтежът е през октомври. Реколтата тази година вече е обрана, всичко се прави на ръка. За един грам шафран са нужни поне 200 цветчета.

"Много е леко, да. Точно поради тази причина е много трудоемко, не толкова гледането, колкото добиването. От един декар - един килограм суха продукция", казва Пламен Сивков, производител.

Сухият шафран, наричан още червено злато, е с цена от 30-35 лева на грам. Тегли се с бижутерска везна.

От векове шафранът се използва и като подправка, и за лечение. Има доказани антиоксидантни свойства, подобрява зрението, храносмилането, намалява стреса. Семейство Сивкови произвеждат чай и мед от шафран.

"Шафранът е добавен към меда и той се разбива. Затваряме буркана и го оставяме поне един месец, за да престои, да може полезните свойства от шафрана да отидат в меда. Понеже е много силен като билка, до една лъжичка на ден трябва да се консумира от този мед", разказва Диана Сивкова.

Шафранът има силен вкус и цвят, затова трябва да се ползва умерено. Чаша чай на ден може да ни предпази от настинка и грип.

Въпреки високите качества на шафрана, произведен у нас, той се предлага предимно на вътрешния пазар. Към момента държавата не субсидира производителите.

бТВ, „Тази неделя"