Грахът - малкото зелено чудо с големи ползи за здравето
Секция: Здраве
23 Ноември 2025 07:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Грахът - малкото зелено чудо с големи ползи за здравето

/КРОСС/ Грахът все по-често привлича вниманието като достъпен и изключително полезен продукт.

Зеленият бобов зеленчук е богат на витамини A, C, K и от група B, както и на ценни минерали като желязо, магнезий и калий.

Една от най-значимите му ползи е високото съдържание на растителни протеини и фибри - комбинация, която подпомага доброто храносмилане и съдейства за поддържането на стабилни нива на кръвната захар. Фибрите допринасят и за по-дълготрайно усещане за ситост, което прави граха подходящ избор за хора, стремящи се към контрол на теглото.

Антиоксидантите в граха - включително лутеин и зеаксантин - подкрепят нормалното функциониране на имунната система и защитават клетките от оксидативен стрес. Някои изследвания свързват редовната консумация на грах с намален риск от сърдечносъдови заболявания благодарение на благоприятния ефект върху холестерола.

Освен това грахът е лесен за включване в разнообразни рецепти - от супи и салати до гарнитури и пастети - и остава хранителен дори след термична обработка или замразяване.

Диетолози препоръчват грахът да присъства по-често на трапезата. Малките зелени зрънца се оказват голям съюзник в поддържането на здравословен начин на живот.