Защо хората в Азия ядат с клечки?
Секция: ЛЮБОПИТНО
23 Ноември 2025 21:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Защо хората в Азия ядат с клечки?

/КРОСС/ Клечките в Китай са с дължина 25 см и се наричат „куайдзи", което означава „бърз". Точната дата на тяхното изобретение е неизвестна, както и името на техния изобретател. Според археолозите, клечките за хранене са се появили за първи път преди около 3000-4000 години и тогава те са били прости дървени клонки, използвани от китайците за изваждане на горещи хапки от казани или за разбъркване на храна. По-късно те започват да се използват и за хранене. 

В Китай има легенда за това защо хората се хранят с клечки, разкри украинската агенция УНИАН. Според нея император Ю Велики е изобретил този инструмент. Казват, че бил много гладен по време на поход и без да чака казанът да изстине, отчупил две клонки от дърво и ги използвал, за да извади горещо парче месо. Оттогава други са последвали примера му. Конфуцианството, китайско философско движение, чийто основател, Конфуций (ок. 551 - ок. 479 г. пр.н.е.), е смятал клечките за въплъщение на мира и хармонията. Това е допринесло за разпространението им. Може да се изненадате, но обикновените метални ножове, традиционно присъстващи на всяко хранене, са символизирали насилие и агресия в съзнанието на философа. Освен това се е смятало, че те могат да наранят устните или езика, нещо немислимо при хранене с клечки. 

По-късно, по време на династията Хан, китайската кухня претърпява промени. Готвенето е трябвало да се извършва бързо и на слаб огън. Следователно, храната започва да се реже на по-дребни парчета. Малките парчета са били по-лесни за хващане с клечки. Тази традиция се е утвърдила в практиката. Тя става толкова вкоренена, че се разпространява в съседните страни - Япония, Корея и Виетнам. 

Клечките стават популярни в Япония около 12 век. Това се случва, отчасти, благодарение на философията за хармония и спокойствие, символизирана в инструмента. Тук клечките са с дължина 20-23 см и се наричат „хаши". Те имат заострени краища, които са удобни за отстраняване на кости от риба, основата на националната кухня. Всъщност много ястия в тази страна се консумират удобно с клечки: суши, сашими, рамен, удон, темпура... Японците държат много на своите обичаи, включително обичая да се яде с хаши. Те не виждат смисъл да заменят традиционните дървени клечки със студени метални лъжици и вилици. Клечките в Страната на изгряващото слънце са много разнообразни. Те са изработени от кипарис, бамбук и клен, боядисани и лакирани. Японските хаши са красиви и не е чудно, че са елегантен подарък за близки. 

Защо хората все още се хранят с клечки? Наред с философската обосновка за използването на клечки, има и чисто практична. Китайците имат уникален подход към храненето, изискващ балансиран подход. Храненето с клечки забавя процеса в сравнение с храненето с лъжица или вилица. По този начин можете да се насладите и удължите удоволствието от всяка хапка. Освен това, храната, консумирана на по-малки порции, е по-лесна за смилане и не претоварва стомашно-чревния тракт. Пръчиците за хранене са полезни и за развитието на фината моторика, тъй като изискват координация на пръстите и ръцете за държане и манипулиране на приборите. Японците например вярват, че обучението на децата да използват хаши от ранна възраст подобрява тяхното внимание, концентрация и когнитивни способности. 

За милиони хора в Китай, Япония и други азиатски страни клечките за хранене не са просто инструмент, а част от тяхната идентичност. Ето защо този обичай продължава да живее.