Министерството на земеделието и храните организира Национален рибен фест във Варна, Бургас и София
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Ноември 2025 16:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министерството на земеделието и храните организира Национален рибен фест във Варна, Бургас и София

/КРОСС/ Министерството на земеделието и храните организира Национален рибен фест - събитие, посветено на популяризирането на рибата и рибните продукти, както и на подкрепата към българските рибари, производители и преработватели. През 2025 г. фестивалът ще се проведе в три поредни еднодневни издания в градовете Варна, Бургас и София. Неговата цел е да доближи обществото до рибарския сектор по достъпен, интерактивен и семеен начин, като създаде по-голяма публичност за дейността на сектора, разшири възможностите за продажби и осигури директен контакт с потребителите.

Първото издание на фестивала ще се състои на 29 ноември 2025 г. (събота) на Морска гара - Варна. На 30 ноември 2025 г. (неделя) домакин ще бъде Бургас, където събитието ще се проведе в района на рибарското селище „Ченгене скеле". В навечерието на Никулден, на 5 декември 2025 г., фестивалът ще гостува в София, на площад „Гина Кунчева".

Програмата на Националния рибен фест е насочена към посетители от всички възрастови групи и съчетава полезното с приятното. За децата са предвидени образователни и творчески работилници, игри и арт занимания, чрез които те ще научат повече за морето, рибата и природата по интерактивен и забавен начин. За възрастните са организирани лекции, демонстрации и консултации, свързани със здравословното хранене, устойчивото рибарство и разпознаването на рибните продукти.

Ще бъде обособена и кулинарната зона, в която посетителите ще могат да наблюдават на живо приготвянето на разнообразни рибни ястия и да опитат рибни специалитети в ресторантската зона „Вкусът на морето", където рибата ще се предлага на себестойност.

Фестивалът цели да популяризира богатството на българските морета и водоеми, да повиши информираността относно рибните продукти и да насърчи по-честото присъствие на рибата в семейното меню. Основната цел е да се създаде достъпна и вдъхновяваща платформа, която укрепва доверието и интереса към рибарския сектор, да стимулира консумацията на риба и да показва богатството на българските морски и вътрешни водни ресурси.