Андреевден е!
Секция: БЪЛГАРИЯ
30 Ноември 2025 08:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Андреевден е!

/КРОСС/ На 30 ноември църквата почита Свети Андрей Първозвани. Апостол Андрей е брат на Петър. Той е един от светците-покровители на Русия и светецът-покровител на Шотландия. Нарича се Първозван, защото пръв от апостолите е повикан да тръгне след Христа. Андреевден е пряко свързан в народния календар с представите за преход от есента към зимата.

Народното предание гласи, че Свети Андрей живеел като отшелник в планината, обработвайки малка нива, която го дарявала с необходимата храна. Един ден обаче мечка изяла единствения вол, с помощта на който той обработвал земята. Тогава той се разгневил, впрегнал звяра в ралото и го подчинил на своята воля. Това е причината светецът да се почита като покровител на мечките, а в някои краища на България Андреевден да се нарича Мечкинден. Оттогава се вярва, че Свети Андрей е повелител на дивите животни, господар на мечките и се явява пред хората, яхнал мечка, за да прогони зимата и дългите нощи.

Друго предание разказва, че Свети Андрей единствен от апостолите нямал празник, та възседнал една мечка и отишъл при Бога. Господ му казал "Който тебе не празнува, да го язди твоя кон". Затова в определени региони на България традициите и обичаите на този ден са свързани с умилостивяване на мечката, за която нашите деди са вярвали, че им носи здраве. Тя била на висока почит, понеже е враг на вълците, които нападат хората и стадата. Ето и 10 от традициите, изпълнявани на Андреевден.

Според народните вярвания, от Андреевден денят започва да нараства с едно зрънце ежедневно, поради което в навечерието на празника се варят различни зърна - царевица, жито, боб, леща, булгур, грах или други култури от нивата. Това се прави, за да едреят посевите, тъй както наедряват сварените зърна.

Рано сутринта най-възрастната жена в семейството измивала очите си и хвърляла десет от сварените царевични зърна в комина с думите "На ти мечко сварен кукуруз, да не ядеш суровия", след което всеки член от семейството хвърля по малко от варивата в комина, за да бъдат посевите добри и "високи". Всеки в дома трябва да хапне от варивото, за да е здрав през годината и да му наедрява късметът като варено зърно. От варивото се дава и на животните, за да расте здраво потомството им.

Зърнените култури са символ на плодородието, поради което основно те присъстват на трапезата. Освен тях, стопанката на къщата замесва пита и тъй като празникът е по време на Коледните пости, всички ястия на трапезата са постни. Обредното ястие се прекадява заедно с прясната пита, която на места се прави от всички видове брашно - тиквеник и компот от сушени плодове.

За да бъде богата годината, жените обикаляли селото и раздават от приготвените ястия. В някои краища на България част от варивото се раздава за здраве и берекет из махалата, а на други места не изваждат храната от дома, за да не изнесат плодородието.

На празника захранват ритуално кокошките с варена царевица, за да носят повече яйца.

С нарастването е свързана и друга обредност - на особена почит на този ден са младите булки, които го празнуват, очаквайки също плодородие и здраве - да нарастват като деня и семената, да пълнеят с новите рожби, да раждат здрави и хубави деца. На Андреевден не бива да се работи къщна работа, да се плете, шие и да се перат дрехите.