Вкусно и полезно: Морковите като ежедневен щит за организма
Секция: Здраве
07 Декември 2025 20:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вкусно и полезно: Морковите като ежедневен щит за организма

/КРОСС/ Морковите, едни от най-популярните зеленчуци в българската кухня, се оказват истински съюзник на здравето.

Експерти по хранене посочват, че редовната им консумация носи редица предимства за организма - от остро зрение до по-силна имунна защита.

Най-известното качество на морковите е високото съдържание на бета-каротин, който тялото преобразува във витамин А. Този витамин е от ключово значение за доброто зрение, както и за поддържането на здрава кожа и лигавици. Освен това бета-каротинът действа като мощен антиоксидант, предпазващ клетките от увреждане.

Морковите са богати и на фибри, които подпомагат храносмилането и създават чувство за ситост - важен фактор при контролиране на теглото. Според специалистите, включването им в менюто може да намали риска от хронични заболявания на стомашно-чревния тракт.

Освен полезните витамини и минерали, морковите съдържат съединения, които подпомагат сърдечно-съдовото здраве. Те могат да допринесат за поддържане на нормални нива на холестерол и по-нисък риск от сърдечни заболявания.

Изследвания показват, че този зеленчук има и противовъзпалителни свойства, подпомагащи общия тонус на организма и по-бързото възстановяване.

Специалистите напомнят, че морковите са еднакво полезни както в суров вид, така и приготвени - например задушени или печени. Важно е обаче да се комбинират с източник на полезни мазнини, като зехтин или орехи, тъй като това подобрява усвояването на бета-каротина.