Ежедневната консумация на киви поддържа кожата млада и еластична
Секция: Здраве
08 Декември 2025 13:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ежедневната консумация на киви поддържа кожата млада и еластична

/КРОСС/ Производството на колаген и регенерирането на кожата са пряко свързани с количеството витамин С

Консумацията на два плода киви на ден осигурява на кожата необходимото количество витамин С, за да е млада и еластична. Това показва проучване на учени от Нова Зеландия, цитирано от електронното издание "Юрикалърт".

Производството на колаген и регенерирането на кожата са пряко свързани с количеството витамин С, което човешкото тяло получава в резултат на консумацията на плодове, е констатацията на изследователи от Медицинския факултет на Университета на Отаго. Резултати са публикувани в специализираното издание Journal of Investigative Dermatology. 

Проведено с 12 здрави възрастни в Нова Зеландия и Германия, проучването показва, че повишаването на нивата на витамин С в кръвта, чрез консумацията на два плода киви, увеличава количеството му в кожата, стимулира обновяването и регенерацията на външния й слой.

Водещият автор на проучването проф. Маргрийт Висърс каза, че връзката между кожата и приема на витамин С е „убедителна". 

„Бяхме изненадани от тясната корелация между нивата на витамин С в кръвта и тези в кожата - тя беше много по-изразена, отколкото във всеки друг орган, който сме изследвали", каза тя.  „Ние сме първите, които доказахме, че витамин С в кръвообращението прониква във всички слоеве на кожата и подобрява функциите й. Много се гордея с моя екип и съм развълнувана от това, което ни показват данните", отбеляза проф. Висърс. 

Според нея резултатите сочат, че красотата наистина идва отвътре, подпомагайки функцията на кожата отвътре навън, като доставя витамин С до кожата по начина, по който природата го е предвидила - чрез кръвообращението.

„Знаем, че витамин С е необходим за производството на колаген. Този факт стои зад добавянето му в много формули на кремове за кожа. Витамин С обаче е силно разтворим във вода и се абсорбира слабо през външната кожна бариера. Нашето проучване показва, че кожата абсорбира изключително добре витамин С от кръвообращението. Абсорбирането във външния епидермален слой на кожата изглежда, че е с приоритет", отбеляза изследователката. 

В хода на проучването участниците трябвало да консумират по два плода киви дневно - еквивалент на 250 милиграма витамин С, в продължение на осем седмици. Проби от кожата са взети преди и след консумацията на плода.

За проучването специалистите са използвали сорт жълто киви заради доказаното високо съдържание на витамин С. Според тях и други храни, богати на витамина, особено пресни плодове и зеленчуци като цитруси, ягоди, чушки и броколи, биха имали подобен благоприятен ефект.  

„Предполагаме, че увеличаването на приема на витамин С в храната ще доведе до ефективното му усвояване във всички части на кожата", допълни проф. Висърс.


Източник: БТА