Италианската кухня - част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО
Секция: ЛЮБОПИТНО
14 Декември 2025 19:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Италианската кухня - част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО

/КРОСС/ Тази седмица италианската кухня беше обявена за част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Това е първото такова признание, дадено за национална кухня - не заради конкретна рецепта или ястие, а за цялата култура около храната: начинът, по който се готви, споделя и предава от поколение на поколение.

В Италия кухнята не е просто място за приготвяне на храна. Тя е сцена за срещи, разговори и спомени. За ЮНЕСКО италианската кухня е социално преживяване и цяла култура, която събира хората около масата, насърчава знание за продуктите и вдъхва смисъл на времето за готвене. В тази кухня няма разхищение - всичко се използва и често се превръща в ново ястие. Италианската кухня е за всеки ден и за всеки човек.

Италианският премиер Джорджа Мелони коментира: „Ние сме първите в света, които получават това признание. За нас кухнята не е просто храна, не е просто рецепти - тя е култура, традиция, труд, богатство. Нашата кухня произхожда от земеделски вериги, съчетаващи качество и наследство, предавано от поколение на поколение. Майсторството на нашите производители се превръща в шедьовър в ръцете на готвачите. Това признание ни изпълва с гордост и ни дава инструмент да защитим продуктите си от имитации и нелоялна конкуренция."

Всичко започва още преди готвенето - с избора на продукти и разговора с продавача. В центъра често стои фигурата на майката или бабата, която готви „на око". Рецептите обикновено не се записват, а се предават по памет. ЮНЕСКО разпознава кухнята като знание, което се живее, а не се архивира.

Италианската кухня е изключително разнообразна - всеки регион има своите характерни рецепти и символични продукти. Но навсякъде храненето е повод да се съберем заедно. Именно това прави италианската кухня толкова обичана по света. Тя напомня, че най-важните истории започват около масата.

Нова телевизия, „Събуди се"