Фестивал на пелина в село Змейово
Секция: ЛЮБОПИТНО
20 Декември 2025 09:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Фестивал на пелина в село Змейово

/КРОСС/ Фестивал на пелина се провежда в старозагорското село Змейово. Посетителите могат да опитат близо 90 напитки от местни производители.

В селото се гордеят с пелина. Произвежда се във всяка къща.

„Аз съм му най-големият фен и мога да кажа, че за мен пелинът е не само еликсир, той е напитка, която доставя удоволствие, доставя много настроение", казва Емилия Петкова.

Напитката се прави от вино и билката сладък пелин, но тук идва и тайната рецепта на всеки един производител от Змейово.

„Всеки слага различни видове билки. Основната е сладкият пелин. Но се слагат и ябълки, дюли, круши и грозде. Другите билки - бял равнец, жълт равнец, жълт кантарион, мащерка - те се слагат избираемо. И тук идва майсторлъкът - кой какви билки ще сложи, за да стане по-хубав пелинът", разказва Валентин Вълев.

„Хубавият пелин трябва да има три качества: когато го отпиеш, трябва да ти засладни, след това трябва да загорчи и накрая да ти стопли корема. Това е качеството на добрия пелин, по това се отличава", обяснява Емилия Петкова.

„Личната рецепта на всеки е тайна и никой не си я казва. Тайната е във видовете билки, които се слагат след сладкия пелин, защото бъчвата се нарежда на пластове със сладък пелин и ябълките, и дюлите, и гроздето. А вече другите билки са си тайна на всеки производител", казва Валентин Вълев.

А пелинът в Змейово препоръчително се консумира с деликатеси, чието производство също е по тайна змеевска рецепта.

„С червено месо, хубаво змейовско мезе и суджук. Това е най-доброто", казва Валентин Вълев.

Емилия Петкова пък го предпочита със свински гърди, сварени в зелева чорба.

Змеевският пелин е известен не само в България и чужбина, а местните имат обяснение, защо е толкова неповторим. „Климатичните условия, надморската височина играят голяма роля в качеството на пелина", казва Емилия.

А учени от Тракийския университет са направили анализ на славния змеевски пелин. „Доказаха, че ние сме единствени в света с толкова сладък пелин в буретата", добавя Емилия.

Нова телевизия, „Събуди се"